Winkelen in olietanker de toekomst?

Olietankers zijn gigantisch groot en vervoeren massa's goederen dankzij het laadvermogen. Olietankers gaan decennia lang...

Olietankers zijn gigantisch groot en vervoeren massa's goederen dankzij het laadvermogen. Olietankers gaan decennia lang mee maar ook deze grote schepen zijn na verloop van tijd op en worden dan voorgoed aan de kade vastgelegd. Dan rest de grote vraag, wat moet er dan gebeuren met zulke grote olietankers? Slopen kost veel geld en daarom hebben vier Nederlandse architecten nu een uniek ontwerp gepresenteerd.

/ Laten stranden aan de kust

Het idee van Chris Collaris, Ruben Esser, Sander Bakker en Patrick van der Gronde is om grote olietankers die niet meer gebruikt worden, te laten stranden op de kustlijn van Qatar. Vervolgens wordt de hele olietanker omgetoverd tot een winkelcentrum. Nooit meer een schip uit elkaar halen maar de hele olietanker een nieuw leven inblazen door er winkels in te bouwen. Het klinkt even ambitieus als dat het is, de eerste tekeningen zijn zelfs al verschenen.

/ 'Black Gold'

Het project, genaamd Black Gold, is bedoeld om de industrie in Qatar een boost te geven en beter om te gaan met dergelijks wrakken die zo groot zijn als olietankers. De tanker wordt effectief ingedeeld met in het ruim een parkeergarage en de winkels en bovenop het dek verrijst een terras en een groot park. Door de olietanker te verbinden met de kustlijn kunnen bezoekers gemakkelijk met de auto het winkelcentrum betreden. Mocht het plan er komen, dan is het volgens ons zeker de moeite waard om het eens te bezoeken. De foto's zeggen genoeg!