Gamerecensie: XCOM 2

Net als met films en muziek, blijven games uiteindelijk een kwestie van smaak. Maar als er e?e?n titel is die iedere vol...

Net als met films en muziek, blijven games uiteindelijk een kwestie van smaak. Maar als er e?e?n titel is die iedere volwassen man moet kunnen waarderen, dan is het XCOM 2.

Het is het vervolg op XCOM: Enemy Unknown uit 2012, dat weer een reboot was van de klassieker uit de jaren 90. Het idee blijft hetzelfde: je stuurt vanuit vogel- vlucht een team special forces aan, dat de wereld verdedigt tegen een invasie van aliens. Dat doe je turn based, elke ronde draait je brein overuren om de meest tactische zetten te bedenken. Een goedgemikte headshot of riskante rush naar de frontlinie die goed uitpakt, zijn daardoor nog bevredigender dan in een real time shooter.

Lees ook: Gamerecensie: Rainbow Six Siege

Grafisch zijn er flinke stappen gemaakt. Van boven zie je dat niet meteen, maar zodra XCOM 2 je acties in een vertraagde close-up tot leven brengt, zijn de details indrukwekkend. De leden van je team zijn nog echter en kun je zelf volledig customizen. Van hun looks en uitrusting, tot stem, naam en persoon- lijkheid. Daardoor doet het nog meer pijn als een van hen op missie sneuvelt. Opeens is ze er niet meer, die naar je vriendin vernoemde camouflage-chick die al tien missies op rij slachtpartijen aanrichtte.

Dit rpg-element is wat de strategiegame zo meeslepend maakt. Tussen de missies door is het belangrijk om je basis op te bouwen en allerlei weten- schappers en ingenieurs aan het werk te zetten. De prioritei- ten die je hierin stelt laten je ‘s nachts wakker liggen. Schrik niet als je na vijf uur spelen constateert dat alles misgaat en je weer helemaal opnieuw moet beginnen.

Overal verkrijgbaar voor 49,99 euro.

https://www.youtube.com/watch?v=ryOfZv0JjIg