Spanjaarden maken dure sherry en wij maken er cocktails van

Spaanse wijnhuis Bodegas Barbadillo heeft ter ere van haar 125 jarig bestaan de duurste sherry tot nu toe vrijgegeven. H...

Spaanse wijnhuis Bodegas Barbadillo heeft ter ere van haar 125 jarig bestaan de duurste sherry tot nu toe vrijgegeven. Het drankje, waar slechts honderd flessen van zijn, kost een klein fortuin. Zo'n 14.000 euro ben je lichter wil je zo'n flesje Versos 1891 Amontillado in je drankkast kunnen zetten.

Maar dan heb je ook wat bijzonders. De sherry is meer dan honderd jaar oud en heeft op vijf verschillende vaten gerijpt. De vaten zijn voor het huis zelf nogal legendarisch, dus misschien verklaart dat het prijskaartje. Ter gelegenheid van de sherry heeft Barbadillo trouwens een enorm glossy filmpje laten maken met veel dramatische muziek en weinig informatie, maar oordeel zelf:

https://www.youtube.com/watch?v=V-KOrR0my_A

Als je nu nog steeds denkt dat sherry een aperitiefje voor je schoonmoeder is, hebben we nog wel een suggestie voor je. Je kunt namelijk ook hele chique cocktails produceren met het drankje. Sherry is niet meer weg te denken uit de hippe cocktailbars in Londen en New York. We brengen je graag up to date met een klein receptje. Wellicht dat je niet déze sherry wilt gebruiken, maar dat is aan jou.

Smoking Peach

Wat heb je nodig?

Per glas:

- drie delen (45 ml) droge sherry- twee delen (30 ml) citroensap- een deel (15 ml) Bourbon- een deel (15 ml) Honing- perzik

Hoe maak je het?

Voorbereiding

Snij de perzik in tweeën en grill hem aan beide kanten voor ongeveer vier minuten.

Doe de gegrilde perzik samen met de Bourbon in een kom en laat deze voor ongeveer twee dagen afgedekt staan. De kom kan buiten de koelkast blijven. Per vol glas Bourbon heb je ongeveer een perzik nodig. Na twee dagen haal je de perziken eruit. Je kunt dit brouwsel ongeveer een maand bewaren.

Mixen

Meng de sherry, het citroensap en de bourbon in een koud glas. Voeg hier langzaam de honing aan toe. Roer het geheel dan nog voor één minuut goed door.

Schenk de cocktail in een mooi glas en garneer het met een schijfje (gegrilde) perzik