5 simpele doch gouden tips om beter om te gaan met kritiek

Niemand krijgt graag een golf kritiek over zich heen. Ermee omgaan is een kunst, maar wel een die je kunt leren....

Niemand krijgt graag een golf kritiek over zich heen. Ermee omgaan is een kunst, maar wel een die je kunt leren. 5 simpele doch gouden tips.

1 WEES ONTSPANNEN

Het is vanzelfsprekend, maar veel mensen houden het desalniettemin niet vol: geen weerwoord. Voordat je reageert, adem je even rustig in en uit. Wie wordt bekritiseerd heeft namelijk vaak de neiging een tegenoffensief te beginnen.

2 LAAT IEMAND UITPRATEN

Dat is de gouden regel – en die breek je dus niet. Hoe ongefundeerd de kritiek van je tegenstander ook is. Het is een teken van respect om hem te laten uitspreken en een belangrijke basis voor het verdere verloop van het gesprek.

3 STEL VRAGEN

Nadat je de kritiek hebt aangehoord, ben je we?l aan de beurt. Stel vragen en geef aan wat je kunt veranderen. Onterechte kritiek wordt dan ook sneller ontmaskerd dan je criticus denkt.

4 BEWAAR JE RUST

Wees nooit luidruchtig. Zelfs als je tegenstander respectloos is, moet jij neutraal blijven en je punten op kalme, nuchtere toon duidelijk maken. Dat geeft vertrouwen ? en is meer ontwapenend dan welke hatelijke opmerking dan ook.

5 EERLIJK ZIJN

Wees niet bang om zelf een fout toe te geven. Dat neemt de wind uit de zeilen van je criticasters. Maar dat betekent ook niet dat je te snel moet instemmen met kritiek. Dan word je niet meer serieus genomen.