Drink als The Dude met deze 5 variaties op de White Russian

Het is weer vrijdag en dus gaan er borrels gedronken worden. Wij gaan vandaag opzoek naar de ultieme White Russian. D...

Het is weer vrijdag en dus gaan er borrels gedronken worden. Wij gaan vandaag opzoek naar de ultieme White Russian.

De White Russian is een favoriet op de redactie en vooral bekend van de film The Big Lebowski waarin de badjas dragende, bowlingverslaafde en tot The Dude omgedoopte Jeffrey Lebowski regelmatig met deze cocktail te zien is.

Dankzij de film werd het drankje bekend bij het grote publiek, maar er zijn variaties te vinden waar maar weinig mensen van weten. Ook is het bij uitstek een prima cocktail om zelf mee te experimenteren. Zo ondervonden wij dat de hazelnootlikeur Frangelico een prima toevoeging is. Voeg hier cacaopoeder of kaneel aan toe en ga los met jouw eigen varianten.

Lees ook: Zo maak je in een handomdraai de perfecte Caipirinha

De favoriete digestief van The Dude was voor het eerst te vinden in The Savoy Cocktail Book van Harry Craddock (één van de beroemdste bartenders ooit). Toen heette het drankje simpelweg nog The Russian en bestond hij uit wodka, Gin en Creme de Cacao. Later, pas in de jaren veertig, werd er Kahlúa en room aan toegevoegd en veranderde de cocktail in het prachtwerk dat wij vandaag de dag kennen.

Het heeft misschien niet even veel aanzien als een Old Fashioned of net zo veel complexiteit als een Sazerac, maar heerlijk is het zonder meer. Hieronder een overzicht, en de recepturen voor net even een andere White Russian.

1. Mr. White

Deze cocktail is verzonnen door John Bush en Bill Riley in Brooklyn en bestaat uit de onderstaande ingrediënten.

15 ml Absolut Elyx

15 ml Rood Beer Wodka (Smirnoff maakt deze Wodka)

30 ml Kahlúa

Aftoppen met volle melk en garneren met een sinaasappelschil. Je maakt deze cocktail in een tumblr glas met ijsblokjes.

2. White Espresso Martini

Deze cocktail zit tussen een White Russian en een klassieke Espresso Martini in. Vul een shaker met ijs en voeg daar het volgende aan toe.

1 espresso

45 ml wodka

30 ml Kahlúa

30 ml vanille likeur

Shake goed tot de espresso volledig afgekoeld is en er condens ontstaat aan de buitenkant van de shaker. Uitschenken in een on rocks-glas over ijs. Voeg er ten slotte nog room en cacaopoeder aan toe. Deze cocktail heeft alles om jouw afterdinnerdip te voorkomen: alcohol, suiker en cafeïne.

3. The Dude

Er moet bij een lijstje White Russians natuurlijk wel een ode aan The Dude aanwezig zijn.

45 ml cognac

1 kopje koude koffie (kan je het beste afkoelen door het met ijs te shaken)

1 theelepel bruine suiker

15 ml room

15 ml rode port

4 scheutjes Angustora Bitters

1 ei (alleen eiwit toevoegen, het eigeel kan je weggooien)

Slinger alle ingrediënten in een cocktailshaker zonder ijs. Omdat er geen ijs wordt gebruikt, een zogeheten dryshake in bartendersjargon,  wordt het eiwit dik en krijgt het drankje een mooie textuur. Deze variant is verzonnen door Xavier Herit, een bartender bij de Wallflower in New York.

4. Jackie Treehorn

Er is een heuse Lebowski-bar in IJsland. Jawel, een bar volledig toegewijd aan The Dude en zijn drankje. een van de cocktails aldaar is de Jackie Treehorn.

30 ml Wodka

30 ml Kahlúa

15 ml Chocoladelikeur

Witte cacao

Room

Cocoa Puffs

Cocoa Puffs? Jazeker, dit drankje wordt gegarneerd met chocolade-ontbijtgranen. Een beetje stevig ontbijt misschien, maar waarom ook niet.

5. The Big Lebowski Shake

Nog één ode dan. Deze milkshake cocktail wordt gemaakt in de Stripburger in Las Vegas.

30 ml wodka

30 ml Kahlúa

30 ml vanille wodka

Een scheutje koffiesiroop

Slagroom.