Hoe de zelfstrikkende Nike-sneaker realiteit werd

De Nike Air Mag is al een fetisj-schoen voor de echte sneakerfans sinds Back To The Future 2 in 1989 uitkwam. Ze moesten...

De Nike Air Mag is al een fetisj-schoen voor de echte sneakerfans sinds Back To The Future 2 in 1989 uitkwam. Ze moesten er een lange weg voor afleggen, maar eindelijk zijn ze er.

Sneakerliefhebbers hielden online petities waarmee ze Nike vroegen om de conceptschoenen uit te brengen die in de film te zien waren.

Die sneakers waren destijds de uitkomst van een lange meeting tussen de Back To The future-schrijver Robert Zemeckis, Tinker Hatfield (de huidge vice-president concepten bij Nike) en Mark Parker (CEO van Nike).

https://www.youtube.com/watch?v=28Wa5L-fkkM

In 2011 besloot Nike om een gelimiteerde oplage van de Air Mags uit te brengen, de opbrengsten gingen naar de Micheal J. Fox Foundation voor parkinson onderzoek. De schoenen leken precies op de exemplaren uit de film maar waren helaas niet in staat om hun eigen veters te strikken. De nieuwe schoenen zijn dat wel.

Lees ook: Nike is er vroeg bij en komt met Olympische sneakers voor Tokyo 2020

Het eerste prototype was al klaar in 2007, dit was echter een te simplistisch model. Designer Tiffany Beers stond toen aan het roer, binnen korte tijd werd ze een expert op het gebied van kleine batterijen, motoren en de benodigde technologie. Het zou nog bijna tien jaar duren voor het uiteindelijke product in de winkel zou liggen.

Inmiddels is het bekend geworden dat de HyperAdapt 1.0, zoals de schoen heet, eind dit jaar in de winkels zal liggen. Een sensor in de hiel stuurt een signaal naar de motor die de veters aantrekt.

Aan de onderkant van de schoen bevinden zich plus en min knoppen waarmee je nog kleine aanpassingen kan instellen. Iedere twee weken moeten ze opgeladen worden, aan het lampje in de hiel kan je het batterijniveau zien. Een prijs is nog niet bekend maar ze komen eraan. Wij zijn erg benieuwd.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=43&v=1xcxn7pOYCg