VrijMiBo-cocktail: klassieker Tom Collins

Je komt thuis na een dag werken, je hebt jouw strijd weer geleverd. Het weekend staat voor de deur, je loopt naar jouw h...

Je komt thuis na een dag werken, je hebt jouw strijd weer geleverd. Het weekend staat voor de deur, je loopt naar jouw homebar, pakt een fles gin en maakt de enige echte Tom Collins. 

Of je nu melancholisch door het raam naar de herfstregen staart of gretig besluit in een cocktailbar iets fris te drinken, de Tom Collins doet het altijd goed.

Het verhaal

In de 18e eeuw hingen pubs een zwarte kat van hout aan de buitenwand van het gebouw. De Britse overheid vroeg vrachtladingen papierwerk en belasting wanneer je gin wilde schenken om het overmatig gebruik tegen te gaan. Dit zorgde ervoor dat gin semi-gedwongen 'underground' ging, aan de buitenkant van de kroeg kon je geld in de bek van de zwarte kat plaatsen, in ruil kreeg je stiekem een shotje gin met suiker. Als een ode aan deze zwarte kat, die Old Tom genoemd werd, creëerde meerdere distilleerderijen tijdens een samenwerking de Old Tom Gin met een zwarte kat als logo.

Honderd jaar later werkte barman Collins in het Limmer's hotel in Londen. Met jenever, citroen en suiker besloot hij om iets nieuws, iets fris te creëren. Toen Collins de gin Old Tom ontdekte en aan de mix toevoegde, wist hij dat hij iets speciaals had gemaakt. Vernoemd naar de gin en zichzelf ontstond een klassieker.

Het recept

- 60 ml gin (voorkeur voor Old Tom Gin)

- 30 ml citroensap

- 1 theelepel suiker

- Spa Rood/bruiswater

- IJs

- Citroenschijf en een kers 

Giet de ingrediënten in een longdrinkglas en roer het geheel met een barlepel. Ten slotte voeg je de garnering toe. Appeltje eitje.

Word een expert

De Tom Collins heeft bergen aan variaties. Probeer het eens met brandy/cognac en maak een Brandy Collins. Of een John Collins met bourbon. Een Ron Collins maak je met rum en voor een José Collins gebruik je tequila.

De smaak is vrij neutraal, dus verschillende varianten kun je zonder risico uitproberen. Er is ook een variant die Phil Collins heet, vernoemd naar de muzikant. Deze heeft echter op zichzelf nog wel honderd versies, variërend van toegevoegde komkommer, perziklikeur, rum of tequila. Verzin er anders zelf ook één of twee. Frisheid gegarandeerd.