'Dit is de waarheid' - een reportage over complottheorieën

Hebben de gevestigde politieke partijen Pim Fortuyn uit de weg laten ruimen? Is klimaatverandering echt een Chinese hoax...

Hebben de gevestigde politieke partijen Pim Fortuyn uit de weg laten ruimen? Is klimaatverandering echt een Chinese hoax? En houden de autoriteiten voor ons geheim dat er een gratis energiebron bestaat die nooit opraakt? Politieke complottheorieën gaan door waar House of Cards ophoudt.

Lees ook: Indiana Jeans: rijk worden met je oude spijkerbroek

Gewapend met een AR-15 loopt Edgar Maddison Welch op zondag 4 december 2016 Comet Ping Pong in Washington DC binnen. Hij richt het semiautomatische wapen op een medewerker van het pizzarestaurant, maar haalt niet over. De ober ontsnapt. Welch, een toegewijde christen én Republikein, schiet in het rond. Zonder iemand te raken overigens. Dan verlaat hij de pizzeria met zijn handen boven zijn hoofd, recht in de armen van de inmiddels toegesnelde politie.

Uit de verhoren met Welch na het schietincident blijkt dat de 28-jarige vader van twee dochters zijn hoofd op hol had laten brengen door een complottheorie die in de weken ervoor viral ging op online discussiefora als Reddit en samenzweringssites als Infowars. De pizzeria zou volgens deze theorie de spil zijn in een pedofielennetwerk, waarin Hillary Clinton en haar campagnechef John Podesta een belangrijke rol zouden spelen. Het netwerk zou kinderen ontvoeren om ze vervolgens vanuit de kelder van de pizzeria via een uitgebreid ondergronds tunnelnetwerk te bezorgen bij vooraanstaande inwoners van de Amerikaanse hoofdstad die de minderjarigen zouden misbruiken tijdens satanische rituelen.

Welch was dusdanig in de ban geraakt van deze samenzweringstheorie dat hij besloot om vanuit Salisbury, North Carolina af te reizen naar Washington DC. ‘De wereld is te bang om in actie te komen, en ik ben te eigenwijs om het niet te doen,’ vertelde hij een vriend voordat hij vertrok om ‘Pizzagate te onderzoeken’. Gedoemd te mislukken dat onderzoek, want Hillary Clinton runt natuurlijk geen pedofielennetwerk en Comet Ping Pong heeft evenmin iets te maken met kindermisbruik. Sterker nog, het restaurant heeft niet eens een kelder.

Het is verleidelijk om Welch af te schrijven als een man die niet helemaal honderd is, maar hij staat bepaald niet alleen. Uit onderzoek van opiniepeiler YouGov blijkt dat maar liefst 49 procent van de Republikeinse stemmers gelooft dat de verhalen over Pizzagate ‘waarschijnlijk waar’ zijn. Uit dezelfde peiling blijkt dat 55 procent van de ondervraagde Trump-aanhangers denkt dat Barack Obama ‘zeker’ of ‘waarschijnlijk’ in Kenia is geboren – een complottheorie die Donald Trump zelf ook jarenlang verspreidde. Later liet Trump weten dat Hillary Clinton de bron was van alle birther-theorieën over Obama. Een leugen, maar voor zijn achterban deed dat er niet toe. Zij hoorden wat ze wilden horen: dat Hillary niet deugt.

Dit is het begin van de reportage. Lees alles over verkiezingsfraude, samenzweringen op eigen bodem, buitenaardse wezens en andere complottheorieën in de Playboy die nu in de winkel ligt. Hij is ook hier te verkrijgen, of op Blendle.