SM-onderzoek: spanken is goed voor de gezondheid (en je wordt er high van)

Dacht je altijd dat je zo'n ontzettend nuchtere jongen was? Als we sommige onderzoeken mogen geloven worden we dagelijks...

Dacht je altijd dat je zo'n ontzettend nuchtere jongen was? Als we sommige onderzoeken mogen geloven worden we dagelijks high van allerlei zaken. We kunnen een soort van high worden op meerdere manieren, bijvoorbeeld: koffie geeft een oppepper, knuffelen maakt vrolijk, onze eigen oerhollandse kaas bevat een stof die lijkt op de pijnstiller morfine, van een sigaretje word je rustig. En dan hebben we het nog niet eens over wat er in het weekend allemaal voor verleiding langskomt, want wat blijkt nu? Je wordt ook high van een goed potje BDSM in de slaapkamer.

Lees ook: Onderzoek: mannen met overgewicht houden het langer vol in bed

Die high-lijst heeft net een aanvulling gekregen van de Amerikaanse site Broadly. En wat voor een. Kinky sex blijkt je namelijk high te maken. Soms ervaar je pijn in een SM-spel, dat zorgt voor lichamelijke stress, maar doordat je plezier hebt terwijl je je fantasieën uitvoert, komen er ook endorfines vrij. Zo ontstaat er een cocktail van hormonen in je hersenen, en dat voelt lekker.

 

Dr. Brad Sagarin, die onderzoek heeft gedaan naar SM, vergelijkt het met een runner's high. Hoewel er lichamelijk ongemak bestaat, is er ook euforie. Daarnaast blijkt kinky sex goed te zijn voor je algemene gezondheid. Je stresslevel gaat ervan omlaag, je wordt minder neurotisch, meer extravert en de relatie met je partner zou beter en inniger voelen. Dit bleek uit dit onderzoek uit  2013. Het klinkt maf, maar raar doen in bed, houdt je dus normaal in je hoofd.

Het is dan ook niet gek dat de helft van de mensen wel eens iets meer heeft gedaan dan 'gewoon' sex, en maar liefst 84 procent zegt dat ze nog wel iets meer SM-achtige spanning in hun leven zouden willen. Dus haal die handboeien, tepelklemmen, zweepjes en bondagetape tevoorschijn en neem je vriendin eens mee op een echte 50 shades-toer. Met een beetje geluk hoef jij dan niet naar de nieuwe film. In dat geval is het helemaal goed voor je geestelijke gezondheid.