'De dubbele moraal' - volgens actrice en Hefners schoondochter Scarlett Byrne

Scarlett Byrne (26) speelde in de laatste drie Harry Potter-films en was te zien in tv-series als The Vampire...

Scarlett Byrne (26) speelde in de laatste drie Harry Potter-films en was te zien in tv-series als The Vampire Diaries en Falling Skies. Ze is ook de aanstaande van Playboy's Hefner junior en ze wil wat kwijt over de positie van de vrouw in een door haar geschreven essay:

Lees ook: Whisky Business: Nederlands bier in Chicago 

Toen ik voor het eerst met de gedachte begon te spelen om een pictorial te doen voor dit tijdschrift, werd ik gemotiveerd door twee dingen. Het was niet alleen om mijn verloofde, Cooper Hefner, Hoofd Creatief bij Playboy, te steunen, maar ook een mogelijkheid om een statement te maken over de gelijkheid van de twee sekses. Terwijl de Amerikaanse Playboy in elkaar werd gezet hadden Cooper en ik het er op een avond over of het mogelijk was dat een dame ooit haar borsten ontbloot op de cover van Playboy. Hij legde uit dat het een riskante exercitie was omdat sommige adverteerders en zakenpartners het problematisch zouden vinden. Het gesprek zette mij aan het denken over de rol die de vrouw geacht wordt te spelen.

scarlett byrne 1-2

Ik heb de kans om onderdeel te zijn van een iconisch Amerikaans merk dat hard heeft gevochten om sex en andere onderwerpen die als taboe worden gezien meer mainstream te maken; een unieke en speciale gelegenheid. Maar hoe meer ik er over nadacht, hoe meer ik aarzelde. Mijn interesses liggen eigenlijk ergens anders. Model staan is niet iets wat op mijn bucketlist stond. Het tweede, belangrijker punt is echter dat als vrouwen laten zien dat ze de baas zijn over hun eigen lijf en iets doen met seksualiteit, het bijna automatisch wordt gezien als een afscheid van je intellect. Was ik nu de enige die het raar vindt dat als Playboy een topless vrouw laat zien en Men's Health op de cover een man in dezelfde pose, Playboy uiteindelijk als schunnig wordt neergezet?

Toen ik daar langer over nadacht, werd het mij duidelijk dat het niets te maken heeft met Playboy maar met de dubbele standaard die geldt voor genderrollen. Het feit dat vrouwen wereldwijd als tweederangs burgers worden beschouwd, was hier ook weer aan de orde. Velen in deze maatschappij blijven laatdunkend doen over vrouwelijke intelligentie, laten hen niet beslissen over hun eigen seksualiteit, wijzen feminisme af en al het andere dat vrouwen krachtig maakt. Het begint met gelijke beloningen en eindigt met 'free the nipple'. Terwijl ik wat nadacht over deze thema's en mijzelf afvroeg wat het vandaag de dag betekent om een feminist te zijn, werd het duidelijk dat een shoot doen voor het tijdschrift zou betekenen dat ik onderdeel zou zijn van een conversatie over vrouwen die zich nú ontvouwt. Terwijl we de straat op gaan voor keuze, gezondheidszorg en vrijheid van meningsuiting, realiseerde ik mij hoe belangrijk het voor mij was. Het draait om gelijkwaardigheid. Het draait om bevrijding. Terwijl we knokken voor die issues, begin je te beseffen hoe raar het is dat de wereld er een ding van maakt of jij een topje draagt of niet. Het is tijd dat wij vrouwen dezelfde ruimte opeisen die al heel lang exclusief voor mannen gereservereerd lijkt.

We geven hierboven vast één foto weg. Bekijk de rest in de Playboy die nu in de winkel ligt. Hij is ook hier te verkrijgen, of lees het artikel op Blendle. Wil je het blad iedere maand op de mat hebben? Neem dan een abonnement.