Wanneer je nieuwe mensen ontmoet, komt het onderwerp werk vaak snel ter sprake. Meestal is het niet heel veel bijzonderder dan 'leraar', 'tuinman', of 'in de horeca'. Maar soms vertelt iemand wat zijn beroep is, waarna je je afvraagt of 'ie klets aan het verkopen is of niet. Zo zijn er mensen die professioneel carpoolen, dames en heren die geld verdienen met de uitspraak 'ik zie nog liever verf drogen', struisvogel babysitters, professionele knuffelaars, mensen die als werk reizigeres aanduwen in treinen en lui die voor geld komen huilen op je begrafenis. Nu is daar een leuk nieuw beroep bijgekomen: sigaarsommelier.
Lees ook: Klaar voor een hartaanval? Dit is de sterkste koffie ter wereld
Je maakt een boel eerste keren mee in je leven, de meeste zullen je altijd bijblijven. En dan vooral omdat de eerste keer lang niet altijd de beste is. Wanneer sigaren nog niet tot veroverd terrein behoren weet je waarschijnlijk niet zo veel over de merken, het knippen, aansteken en het (niet) inhaleren. Hierom zijn er steeds meer hotels en restaurants die sigaarspecialisten aannemen om advies te geven.
Er is zelfs een Tobacconist University in Princeton, New Jersey waar je binnenkort gecertificeerd sigaarsommelier kunt worden. Wanneer je deze opleiding hebt gedaan kun je advies geven over sigaren en welke soorten drank en spijs er bij welke merken passen.
Volgens de huidige lichting sommeliers zijn sigaren net zo genuanceerd en veelzijdig als wijn. Giuseppe Reo, hoofd van de sigaren bij het Londense Wellesley hotel, zegt: 'het smaakprofiel verandert terwijl je rookt.' Hij raadt aan een bruisende rosé te combineren met een mildere Dominicaanse tabakssoort die bekend staat om zijn nootachtige smaak: 'Wanneer een sigaar die rijke pistachenoten heeft, wil je daar een zoetje en bubbels bij om de cremerigheid van de tabak naar voren te laten komen.' Weten we dat ook weer.