Waarom een bromance goed is voor jou en jouw omgeving

De bromance, je hebt er ongetwijfeld wel eens over gehoord of je hebt er zelf één of twee. Als je de relatie met jouw be...

De bromance, je hebt er ongetwijfeld wel eens over gehoord of je hebt er zelf één of twee. Als je de relatie met jouw beste vriend zo kunt omschrijven prijs jezelf dan maar gelukkig. Volgens onderzoekers aan de Universiteit van Winchester in Engeland zijn bromances belangrijker en prominenter aanwezig dan ooit. En ook nog eens gezond.

Lees ook: Dertig dingen die je als man voor je dertigste moet hebben

De onderzoekers wilden weten wat de invloed van een bromance op de man is. Ze vonden dertig heteroseksuele participanten die een relatie met een vriend omschreven als een bromance en lieten hen meedoen aan een survey. Volgens de onderzoekers is een bromance meer dan een vriendschap. Je hebt ongetwijfeld meerdere maten waarmee je kunt borrelen en gezellig voetbal kunt kijken maar een bromance is een relatie waarin je jouw hart kunt uitstorten, waarin je jouw zorgen kunt uiten en waardoor je gezamenlijk emotioneel groeit zonder dat dit invloed heeft op een sociale cirkel. Soms lijkt het op een huwelijk waarin je elkaar aanvult, ruzie maakt en samen goede herinneringen creëert.

Volgens de mannen in het onderzoek is het belangrijkste van een bromance dat je elkaar alles kunt vertellen zonder het gevoel te hebben dat er over je geoordeeld wordt. Wij mannen zijn niet altijd emotionele wezens dus we geven het niet zo snel toe, maar bij een echte vriend kan je jouw diepste geheimen neerleggen en dat is simpelweg gezond. Handig want laten we eerlijk zijn: er zijn heel veel mannen met een existentiële crisis die geen richting aan hun leven weten te geven en gebukt gaan onder allerlei verwachtingen en eindeloze ambities. Het is alleen niet altijd 'cool' geweest om hierover te praten.

Dankzij de algehele daling van misogynie, homofobie en seksisme binnen de maatschappij hoeven mannen zich niet meer extreem masculien op te stellen. Ze kunnen toegeven aan een bromance waardoor ze minder emoties ophopen. Dankzij een verandering in de anti-gay gedachtegang durven steeds meer mannen een diepe -niet seksuele- relatie met een andere man op te bouwen. Andersom geldt ook: als je een bromance hebt ben je bijvoorbeeld vaak minder homofoob. Zo hebben mannen met een bromance nog een goede invloed op hun omgeving ook. Kijk eens aan, een bromance is overal goed voor.