Wie is er gelukkiger? Hij die de storm des levens bevaren en geleefd heeft of hij die veilig vanaf de kust naar de storm heeft staan kijken? De schrijver Hunter S. Thompson sloeg hier een spijker op zijn kop. Je hebt twee soorten mensen, degene die actie nemen en alle bijkomende risico's accepteren en degene die van een afstandje toekijken. De spelers en de toeschouwers.
Lees ook: Waarom een bromance goed is voor jou en jouw omgeving
Vraag jij je soms af waarom je niet bereikt wat je wil bereiken? Vraag jezelf dan ook eens af of je niet te veilig aan de kust in de verte staat te staren. Let op de volgende regels en binnen no-time bereik jij de doelen die je wil bereiken. Ja, de punten lijken op elkaar maar het is de moeite waard om ze expliciet gesegmenteerd in ogenschouw te nemen.
08. Je stelt geen prioriteiten
Als je wel doelen hebt maar je maakt er geen prioriteit van dan krijg je ze nooit weggewerkt. Warren Buffet heeft hier een handig trucje voor. Hij maakt twee lijstjes, op één lijstje zet hij alles wat hij wil doen en op de tweede alles wat hij moet doen. Hij begint pas aan het eerste lijstje wanneer de eerste vijf dingen op het tweede lijstje zijn weggewerkt.
07. Je bent geen optimist
Iedereen kan een pessimist zijn, durf een optimist te zijn. Simpel? Nee zeker niet maar wel de moeite waard. Niemand gaat jou die baan aanbieden als je al pessimistisch het gesprek ingaat en niemand gaat op een feestje zitten socializen met degene die altijd negatief is. Blijf optimistisch, houd je ogen open en je gaat kansen zien.
06. Je blijft liever oneindig leren dan dat je wil ervaren
Steven Pressfield schetste in één van zijn korte verhalen de volgende situatie:
Een man kwam aan bij de hemelpoort en kon kiezen uit twee deuren. De ene deur zou hem direct naar de hemel leiden. De tweede deur zou hem naar een ruimte gevuld met boeken leiden waar hij alles over de hemel te weten kon komen. Hij staat perplex en neigt om te kiezen voor optie twee.
Het gekke is dat veel mensen dit herkennen, vaak leren we liever van een afstandje over een fenomeen dan dat we het daadwerkelijk durven ervaren.
05. Je denkt dat het niet voor jou is weggelegd
Ken jij zo iemand die naar een gast in een Ferrari kijkt en daarna tegen zijn zoontje zegt: 'Dat soort dingen zijn niet voor ons weggelegd knul?' Nee? Mooi, want als je die mentaliteit wel hebt dan is inderdaad helemaal niets voor je weggelegd en moet je heel snel omschakelen.
04. Je onderneemt geen actie
De echte stap die je uiteindelijk moet maken om vooruit te komen wordt vaak niet gemaakt. Hier zijn een hoop redenen voor - enkele tref je in deze lijst aan - maar het resultaat is altijd hetzelfde: afstel.
03. Je wacht tot 'het goed voelt'
De schrijver E.B. White zei letterlijk: ''A writer who waits for ideal conditions under which to work will die without putting a word to paper.'' Dit geldt niet alleen voor schrijvers maar voor iedereen. Laat je emoties varen. Vaak heb je geen zin om iets te doen tot je het doet. Denk aan feestjes. Het kan dat je op de bank ligt en geen zin hebt om naar een feest te gaan maar zodra je er bent dan is het leuk. Het kan nog simpeler, als je op diezelfde bank ligt heb je misschien geen zin om je naar de douche te begeven maar zodra je daaronder staat heb je geen zin om eronder vandaan te komen. Zet jezelf aan het werk, eenmaal bezig kom je vanzelf in de juiste flow.
02. Je blijft hangen in jouw comfortzone
Je kan jouw leven nooit veranderen als je niet uit je comfortzone stapt. Het leven begint aan het einde van de comfortzone, het is de gevaarlijkste valkuil die je in je leven zal aantreffen en eenmaal erin het moeilijkste om uit te komen.
01. Je neemt geen risico's
Een vergelijkbaar punt maar toch het expliciet noemen waard. 'Je kan nooit naar een nieuwe horizon zwemmen als je de kust niet achter je durft te laten.' aldus William Faulkner. Nog altijd een punt dat vele mensen tegenhoudt.