Niemand gebruikt zo veel XTC als Nederlandse jongeren

Uit het meest recente rapport van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving blijkt dat van alle Euro...

Uit het meest recente rapport van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving blijkt dat van alle Europese jongeren de Nederlanders het hardst gaan. Naar schatting zit bijna 14 procent van de jongvolwassenen aan de cannabis en gaat 1.9 procent aan de coke. Het Europees gemiddelde wat MDMA (het voornaamste bestandsmiddel in onder andere XTC) betreft ligt rond de 1.8 procent. In Nederland grijpt 6.6 procent van de jongvolwassenen naar de MDMA, zelfs drie procent van de scholieren gebruiken het en slechts 0,7 procent van de Nederlanders meldt zich aan voor een behandeling.

Lees ook: Snuiven en likken - sex onder invloed van drugs

Of we nu allemaal hard gaan op festivals of in het weekend in een club, er wordt hier in Nederland aardig gebruikt. En het kan aan ons liggen maar op de redactie hebben we het idee dat we op festivals een feestjes continu tegen drugsgebruikers aanlopen en dat deze schattingen nog enigszins conservatief zijn. Doorgaans heerst er in Nederland ook wel een cultuur waarin het gebruik als volledig normaal gezien wordt. Misschien is het tijd voor een nieuw beleid, en controle op kwaliteit.