Il dolce far niente: zo leer jij de kunst van het nietsdoen

Iedereen heeft het druk. Als we niet aan het werk zijn, zitten we in de sportschool of lopen we hard. Gelukkig is het zo...

Iedereen heeft het druk. Als we niet aan het werk zijn, zitten we in de sportschool of lopen we hard. Gelukkig is het zomer en mogen we eindelijk even lekker niets doen. Hoe moet dat ook alweer? Volg deze acht stappen en je bent een ware zonnegod in je eigen achtertuin.

De theorie

In 2015 schreef Theo Fischer De kunst van het nietsdoen. Daarin beweert hij dat je met een eeuwenoude Chinese filosofie kan leren minder rusteloos te worden. Wu Wei, een term uit de Tao, betekent letterlijk 'handelen zonder te handelen'. Dat klinkt ingewikkeld, en dat is het ook: bijna iedere Chinese wijsgeer probeerde de toestand te bereiken, maar het lukte niemand echt. Als je denkt dat jou het voor de zomer wel lukt met een zelfhulpboek, probeer het vooral. Er is ook een geval bekend van een goeroe inNepal die tien maanden lang kon zitten niksen, zelfs zonder te eten of drinken. Maar pas op: jij bent geen Chinese wijsgeer of Nepalese goeroe. Blijf eten en vooral drinken.

Lees ook: Buitenspelen wordt wel erg fijn met Aaliyah Ei

De houding

Ondervoeding is niet het enige gevaar bij de kunst van het nietsdoen. Nietsdoen is niet een afwezigheid van fysieke activiteit: het ís een fysieke activiteit. En net als bij yoga, wakeboarden en doggystyle is het wel zo handig als je weet wat je aan het doen bent. anders heb je binnen een mum van tijd een slapend been of erger: doorligwonden, infecties en uiteindelijk zelfs de dood. Dat is dan wel de ultieme vorm van nietsdoen, maar erg stijlvol is het niet. Om jullie al deze ellende te besparen vroegen we ergonoom Dr. karel Brookhuis om advies. ‘Het allerbelangrijkste is om tijdens het nietsdoen regelmatig van houding te veranderen,’ zegt hij. Maar hoe doe je dat stijlvol? Italianen zijn zo bedreven in de kunst van het nietsdoen dat ze er zelfs een term voor hebben: il dolce far niente (het zalige nietsdoen). Als je wilt weten hoe je jezelf een houding moet geven op het strand, check dan op YouTube het zonnige 'Dolce far Niente' van de Italiaanse ster Raffaella Carrà. Tijdens het couplet droomt ze van het zoete nietsdoen en van de liefde. Tijdens de refreinen wordt haar droom werkelijkheid. Op het droomstrand van Raffaella geven afgetrainde macho’s ons het goede voorbeeld: Il dolce far niente bestaat uit dartelen, rondwervelen en gooien met mooie vrouwen. Ga alleen niet de kledingstijl van de dansers imiteren. Oranje speedo's en groengele T-shirts waren bon ton in het Italië van 1984, maar als je indruk wilt maken aan de rand van het zwembad, kun je beter voor een meer tijdloze look gaan.

De outfit

Even zwembad in, zwembad uit is een heel gedoe als je ligt te loungen in een witte smoking met vlinderstrik. Los van hoe goed het eruitziet. Bij de perfecte outfit voor het nietsdoen speelt comfort een rol. De roodsatijnen kamerjas, beroemd geworden door Hugh Hefner, is erg handig in verschillende situaties. Bijvoorbeeld als je behoefte hebt aan verkoeling, maar ook als de buurvrouw wild van verlangen over de schutting geklommen komt als haar man even een pakje sigaretten haalt. Maar er is meer dan rood satijn. voor de meest exclusieve kamerjassen moet je naar Daniel Hanson, de Britse hofleverancier van het koningshuis. Maar ook Brad Pitt en Ozzy Osbourne zitten graag te niksen in zijn creaties.

De entourage

Hoe goed je dansmoves ook zijn: met een roodverbrand gezicht heb je weinig kans op strandsjans of een tuinflirt. Er is een manier om je te beschermen tegen de zon die minder arbeidsintensief is dan insmeren. Schaduw. En die vind je natuurlijk onder een palmboom. Volgens de gespecialiseerde webshop  palmboom.nu ‘lijken alle palmbomen op elkaar qua uiterlijk’. Alleen een kenner ziet verschillen in de vorm van de bladeren. Dan kun je dus net zo goed voor de waaierpalm Trachycarpus fortunei gaan, die zo trendy is dat het bijna ordinair wordt. Zijn populariteit heeft namelijk een reden: hij is zo goed als onderhoudsvrij en ideaal voor in de Nederlandse tuin. Andere palmbomen moet je in de winter naar binnen slepen.

De handdoek

Weinig is zo stijlloos als zonnebaden op een verwassen postzegel. Droog je daarom na het zwemmen af met een van de nieuwe strandlakens van Hermès, met chillende luipaarden erop. Als je ineens de intense behoefte krijgt om je baas te bellen, kijk je gewoon even naar je handdoek en je bent vergeten wie je wilde bellen.

Lees de rest van het artikel op Blendle.