Dieven stelen voor 250.000 euro wijn uit Parijse catacomben

Het is de wijnroof van de eeuw. Dieven zijn er in geslaagd in de catacomben van Parijs een hoeveelheid klassieke wijnen...

Het is de wijnroof van de eeuw. Dieven zijn er in geslaagd in de catacomben van Parijs een hoeveelheid klassieke wijnen mee te pikken. De diefstal vond plaats op 20 meter diepte, op een privéadres van een grote wijnliefhebber. Het delict vond plaats in het 6e arrondissement, vlakbij de Seine langs de Jardins de Luxembourg. Tijdstip: de nacht van maandag op dinsdag.

Lees ook: Deze legendarische Ferrari stond veertig jaar in een schuur en wordt binnenkort geveild 

De catacomben zijn een gangenstelsel van duizenden tunnels onder het centrale 'oude' gedeelte van de Franse hoofdstad. In totaal bedraagt de lengte van dit tunnelstelsel meer dan 250 kilometer. Meer dan 89 procent is 's nachts onverlicht, alleen echte kenners weten hier de weg met zaklampen.

De dieven zijn waarschijnlijk met boorapparatuur vanuit een villa naar beneden gedrild. Dat zal gelukt zijn vanwege de zachte structuur van het steen rondom de tunnels, dat voor een groot deel uit mergel bestaat. De operatie is goed voorbereid, zo heeft de Franse politie naar buiten gebracht. "Deze mensen hebben niets aan het toeval over gelaten. Ze wisten waar ze moesten zijn en zijn met precies de duurste Grand Cru-wijnen ervandoor gegaan," aldus een woordvoerder.

Dit artikel verscheen eerder op Panorama.nl