10 mannelijke skills die mannen in de loop der jaren verloren zijn

We zaten laatst een kampvuur te maken in het Amsterdamse bos na een geslaagde barbecue toen we ons realiseerden hoeveel...

We zaten laatst een kampvuur te maken in het Amsterdamse bos na een geslaagde barbecue toen we ons realiseerden hoeveel mannelijke competenties we in de loop der jaren eigenlijk zijn verloren. We haalden vlees en zo'n wegwerpbarbecue bij de AH en staken het geheel aan met aanmaakblokjes en een zippo. Indrukwekkend is het niet meer. Vervolgens keken we op buienalarm wanneer het ging regenen en gebruikten we navigatie op een Galaxy S8 om de weg terug te vinden. Stel slappe zakken eigenlijk.

Lees ook: Hebben! Deze fiets is gemaakt van whiskyvaten

Iedere man zou zich eigenlijk één keer in zijn leven moeten laten droppen in de wildernis met niks meer dan een berenvel en de tijd om zijn eigen boontjes te doppen. Deze mannelijke skills (en nog heel veel meer) zijn we verloren.

10. Navigeren met een map, kompas of enger nog met de sterren

Google Maps, laat het liggen, laat je telefoon thuis en ga buitenspelen. Baan je een weg door de Scandinavische wildernis aan de hand van simpele instrumenten of de natuur zelf.

09. Jagen

Jagen is niet met je kop eerst in het vriesvak duiken bij de lokale super waarna je trots wat speklapjes tevoorschijn weet te toveren. Jagen is tegen de wind in achter een vers stuk vlees op vier poten rennen dat keihard zijn best doet om bij jou en jouw vuur weg te blijven terwijl jij een spoor achterlaat van dat water dat in je mond loopt.

08. Vuur maken zonder aansteker of lucifers

Hoe trots denk je te zijn wanneer je dat kampvuur eindelijk aankrijgt zonder spiritus, een aansteker en een lollige vriend met een deobus? Behoorlijk trots, wedden?

07. Je eigen onderdak bouwen

Ja, je kan nu op festivals in luxe kartonnen dozen slapen, je hebt tenten die zichzelf praktisch opbouwen en je hebt glamping... Weet je, je hebt eigenlijk pas recht van spreken wanneer je geslapen hebt onder een bladerdek en wat losse takken die je vakkundig tot één geheel hebt weten te maken.

06. Nat scheren

In de wildernis heb je twee keuzes: je laat je mannelijke baard staan of je gaat in een beekje los met een ouderwets scheermes. Die BabyBliss tondeuse laat je thuis.

05. Hout bewerken

Of je nu een speer of een kano nodig hebt, leer werken met hout. Je vader kan je niet voor altijd helpen en de Ikea is niet de Scandinavische wildernis.

04. Wonden verzorgen

Gevaar ligt altijd op de loer en je kunt je bijvoorbeeld naar verbranden aan een kampvuur, een oververhitte auto of aan een boze vriendin die je per ongeluk meegenomen hebt en die eigenlijk naar huis wil. De meeste kleine wonden kan je zelf verzorgen. Eigenlijk is een EHBO-cursus voor iedereen wel een aanrader.

03. Het weer voorspellen

Leuk he Buienrader of Buienalarm maar met een barometer kom je ook een eind. Veel ouderwetse uitspraken zoals 'Avonduur, mooi weer aan boord, morgenrood, regen in de sloot' bestaan niet voor niets al honderden jaren. Zelfs Jezus voorspelde het weer aan de hand van de rode gloed in de lucht.

02. Vechten

Keuren we natuurlijk niet goed en de meeste gevechten kan je beter vermijden maar soms heb je geen keuze. Je hebt wel een keuze of je een slappe zak met een zakmes bent of een kerel die zijn vriendin met verve kan verdedigen.

01. Water zuiveren

Spa Rood groeit niet aan de boom en vervuild water drinken is doorgaans een slecht idee. Leer het te zuiveren.