De Olympische Winterspelen gaan van start, dit moet je last minute allemaal weten

Vandaag gaan de 23e Winterspelen van start, tijd om je werk opzij te gooien en te genieten van het spektakel in Pyeongchang.

olympische winterspelen overzicht

Mocht je het nieuws de laatste tijd niet helemaal gevolgd hebben en wil je een snelle update? Dat regelen we voor je.

@backlink(208703)

Hoe mis je niets van de Spelen?

Rond 12:00 vandaag kunnen we genieten van de openingsceremonie en omdat jij net als wij helaas niet thuis op de bank zitten om de ceremonie op jouw 4K OLED-scherm te kunnen kijken moet je op zoek naar alternatieven. Maar wie heeft er tegenwoordig nog een televisie nodig? De NOS heeft een sublicentie en belooft 230 uur aan beeld, 100 uur radio en 24 uur online updates vol met Olympisch genot. Zie vandaag de openingsceremonie hier. Eurosport heeft meerdere live-kanalen wegens een deal van 1.3 miljard euro. Vooral als je de Ziggo-app hebt hoef je helemaal niets te missen. De BBC draait overuren want ook de Britten zijn de hele dag met de Olympische Spelen in de weer. Zie alles op BBC One en Two, vanaf je werk kun je deze stream de hele dag stiekem in de gaten houden. 

De ceremonie

Schaatser Jan Smeekens is vandaag de vlaggendrager en hij gaat ''gewoon zwaaien met die vlag, meer niet.'' Verder zullen elf van de 33 Nederlandse sporters bij de ceremonie aanwezig zijn. Sjenkie Knecht vindt het te koud om mee te lopen: 'Meelopen in de openingsceremonie? Nee joh, ben je gek!' Het duurt volgens hem ook veel te lang. Maar de voornamelijke reden voor de sporters om niet aanwezig te zijn is omdat ze al vrij vroeg in actie moeten komen. 

Welke Nederlanders?

Vooral in het schaatsen zijn wij Nederlanders prominent aanwezig. Tien mannen treffen we op het ijs om de lange afstand te rijden waaronder Bob de Vries, Sven Kramer, Kjeld Nuis en Koen Verweij. Ook bij de dames hebben we een selectie van tien waaronder Ireen Wüst, Antoinette de Jong, Carlijn Achtereekte, Marrit Leenstra en Anice Das. Het snowboarden vinden wij op de redactie altijd wel genieten, houd Cheryl Maas, Niek van der Velden en Michelle Dekker in de gaten. Bij de shorttrack is Sjinkie Knecht een absolute favoriet maar zien we ook Daan Breeuwsma, Dylan Hoogerwerf, Itzhak de Laat en Dennis Visser bij de heren. Bij de dames treden Yara v.Kerkhof, Jorien ter Mors, Lara van Ruijven, Suzanne Schulting en Rianne de Vries op. Dan hebben we nog een enkeling waarvan we kunnen genieten op de skeleton-baan, check Kimberly Bos, de eerste Nederladse skeletonster die zich plaatste voor de Winterspelen.  

Nog iemand die je niet mag missen is Akwasi Frimpong ook hij duikt op de slee naar beneden bij het skeleton. Frimpong is de ultieme optimist die opgroeide onder erbarmelijke omstandigheden in Ghana. Toen hij acht was kwam hij naar Nederland waar het lang duurde voor hij een verblijfsvergunning had, later werkte hij als verkoper in de Verenigde Staten. Frimpong is de eerste Ghanees op de Winterspelen en een geweldige kerel. Binnenslepen die medailles!

Wat verdien je nou met zo'n medaille?

Terwijl 99% van de sporters het niet voor het geld doen valt er redelijk te verdienen indien je een medaille in de wacht sleept. Telkens wanneer een atleet een tweede of derde medaille wint gaat er een derde van het bedrag af. Voor goud ontvang een Nederlander als hij of zij een individuele prestatie levert 25.500 euro, voor zilver 19.125 euro en voor brons 12.750 euro. Teamsporters krijgen voor goud, 9.350 euro, voor zilver 6.800 euro en voor brons 4.250 euro. De beloningen verschillen per land. 

Afijn, wij gaan er voor zitten want de Winterspelen gaan van start. Genieten doe je tot 25 februari. Laat de vrijmibo maar vroeg beginnen vandaag!