Zo verdienden de rijkste mensen ter wereld hun miljarden

Forbes heeft haar jaarlijkse lijst miljardairs gepubliceerd en de rijkste mensen ter wereld komen op deze manier aan hun vermogen.

forbes miljardairs

Maar liefst 2.208 miljardairs zijn door Forbes op een rijtje gezet in hun jaarlijkse lijst met de rijkste mensen ter wereld. Een record. Het gat tussen de extreem rijken en de beetje rijken wordt blijkbaar steeds groter en tezamen zijn de miljardairs goed voor een bedrag van 9.1 biljoen dollar. De aanvoerder van de lijst dit jaar is Amazon-eindbaas Jeff Bezos (uitgelichte afbeelding) die in zijn eentje al goed is voor 112 miljard euro. Daarmee is Bezos de rijkste persoon ter wereld, dit heeft hij met name te danken aan een stijging van de waarde van zijn aandelen in e-gigant Amazon. In de afgelopen twaalf maanden zag hij de aandelen 59 procent meer waard worden. Dit is de grootste toename in vermogen dat Forbes ooit gezien heeft, ze begonnen de rijkenlijst in 1987. 

@backlink(209395)

Forbes top drie

Op de tweede plek vinden we niet geheel onverwacht Microsoft-oprichter Bill Gates (onderstaande afbeelding) met een vermogen van 90 miljard dollar. De top drie wordt afgesloten door investeerder Warren Buffet met een vermogen van 84 miljard dollar.

De rijkste Europaan

De rijkste Europeaan is Bernard Arnault (72 miljard dollar) uit Frankrijk. Hij verdiende zijn fortuin als eigenaar van LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy). Het luxemerk is niet enkel eigenaar van de voorgenoemde merken maar ook van bijvoorbeeld Dom Pérignon, Belvedere, Dior, Marc Jacobs, Givenchy, TAG Heuer en nog een hele lijst aan luxeproducten. Onlangs kocht Arnault het merk Christian Dior waardoor hij zijn fortuin met een waarde van 30.5 miljard zag groeien.

Chinese tech

Tech blijft booming business. En als je Ma heet zit je blijkbaar goed in de Chinese wereld van het digitale grootgeld. Ma Huateng is inmiddels de rijkste persoon van Azië. Dit komt met name door zijn bedrijf WeChat: een chatbedrijf dat in Azië bijna een miljard gebruikers heeft. Daarnaast bezit hij aandelen in Tesla, Snap (van Snapchat al loopt dat wat minder lekker) en Spotify. Natuurlijk ben je al bekend met Jack Ma (onderstaande afbeelding), een van de bekendste rijke heren uit China. Dankzij zijn bedrijf Alibaba staat Jack Ma nu op nummer twintig. Hij zag zijn aandelen de afgelopen twaalf maanden maar liefst met 76 procent in waarde toenemen. Het loopt goed in China, 89 Chinese miljardairs zijn helemaal nieuw op de lijst. Al heeft de Verenigde Staten nog altijd de meeste miljardairs (585 in totaal).

Donald Trump

Hij vergaarde miljarden als zakenman maar als president verliest hij vooral centen. Trump's vermogen is met 400 miljoen dollar gedaald.  Campagne voeren kost nu eenmaal centen. In totaal heeft het oranje opperhoofd een vermogen van 3.1 miljard dollar, daarmee staat hij op positie 544.

 Rijke Nederlanders 

Hoe het met ons Nederlanders zit? Die lijst wordt aangevoerd door Charlene Heineken met een vermogen van 15.8 miljard dollar. Ze wordt gevolgd door Frits Goldschmeding (hij bezit dertig procent van Randstad) met een vermogen van 5.2 miljard en Hans Melchers (Melchemie) dankzij een vermogen van 2.9 miljard. Ten slotte hebben we nog Ralph Sonneberg (2.9 miljard dankzij de Hunter Douglas Group), John de Mol (2.1 miljard je weet waardoor), Kommer Damen (scheepsbouw, 1.8 miljard), Lesley Bamberger (1.7 miljard dankzij ontroerend goed), Robert Defares (1.5 miljard dankzij IMC) en Wim van der Leegte (1.5 miljard dankzij de VDL Groep). 

Bron: Forbes