Mag de baard anno 2019 nog?

De baard lijkt sinds een aantal jaren hét statussymbool voor iedere zichzelf respecterende hipster te zijn. Maar nu zelfs ons koningshuis zich aan de gezichtsbeharing waagt, vragen we ons toch af: mag de baard nog wel?

Mag de baard anno 2019 nog?

Koningshuis

De Chin Strap, Goat Tee, Van Dyke or Garibaldi: anno 2019 is een baard niet zomaar meer een baard. Er zijn tientallen verschillende baardstijlen die variëren van een dagje stoppels tot een volle Sinterklaas. Sinds de eerste vooruitstrevende hipsters zich in 2011 aan een baard waagden is er een hoop veranderd. Barbiers schoten als paddestoelen uit de grond, de baard bevolkte de catwalk en reclamefolders en ook de gladde reclamejongens werden ineens betrapt op een drie-dagen-baardje. Maar nu zelfs koning Willem-Alexander de baard-trend heeft omarmd vragen we ons af: is de baard op z'n retour?

It's all about the style

Het antwoord is: ja en nee. Ja, omdat de baard niet meer het summum van het hipsterdom symboliseert. Dat is inmiddels het 80's fluoriscerende trainingsjack en bijbehorende 'porno-snor' geworden. Plus matje, voor de echte durfal. 'Is dat niet hoe de hele cast van Maaskantje eruit zag?' hoor ik u denken. Ja, dat klopt. Maar buiten Brabant is dat inmiddels hip. En binnen Brabant eigenlijk ook wel.

Echter betekent dat niet dat de baard nu 'uit' is. Integendeel: de baard is zo ingeburgerd dat hij inmiddels op vrijwel alle werkvloeren geaccepteerd is. Want als zelfs Klaas Dijkhof de VVD mag leiden met gezichtsbeharing, dan kan Tom de kantoorklerk zich best een bescheiden sikje permitteren. Echter, wie nog een beetje fashion forward voor de dag wil komen, doet er wel goed aan om één van de volgende trends te overwegen:

De korte verzorgde baard

Deze baard is niet te lang, keurig bijgehouden en wekt de intentie dat de drager zich gewoon een week of twee niet geschoren heeft. Lekker nonchalant, en daar houden we wel van.

 

De ronde verzorgde baard

Dit is een trend die we veel zien. Het betreft een flink volle baard (wat bij de meeste mannen toch minstens 3 maanden sparen betekent) die perfect in model wordt gehouden. Niks niet welig laten woekeren en tieren, maar tot in de puntjes verzorgd gezichtshaar . Waarschuwing: deze baard vergt véél onderhoud. Wil je weten hoe? Lees hier ons artikel over hoe je je baard soft en smooth houdt. En geloof me: dat wil je. Want geen enkele vrouw heeft zin om haar gezicht in een bos prikkeldraad te begraven. 

 

De 'imperial'

Dit is de meest gewaagde trend. En ook de meest tijdrovende. Het betreft namelijk een 'echt' lange baard. Richting maatje Sinterklaas ja. Karakteristiek voor de imperial is dat hij vrij 'vierkant' is. De onderkant wordt dus niet rond of in een punt geknipt, maar heeft een meer vierkante vorm. Ook de zijkanten worden niet al te veel ingetrimd. Maar ook hier geldt: verzorging is key. Zoals eigenlijk bij alles in 't leven.