Smooth style: zo houd je je baard in model

Wie dacht dat een volle baard gewoon het luie resultaat van 'niet scheren' is, komt bij deze bedrogen uit. De sleutel tot een goeie baard is namelijk, jammer maar helaas, verzorging.

Smooth style: zo houd je je baard in model

Sparen, sparen, sparen

Eerlijk is eerlijk: een baard begint natuurlijk wel met het scheermes links laten liggen. Hoe snel een baard groeit verschilt per persoon, maar het gemiddelde ligt op 1.5 cm per maand. Een maandje sparen is dus genoeg voor dat nonchalante korte baardje, maar ambiëer je een dikke volle bos, dan zul je het scheren minstens 3 tot 6 maanden moeten staken. Echter: daar is de kous niet mee af.

Trimming is winning

Wie een stevige baard wil kweken: zorg ervoor dat je je baard tijdens het groeiproces wel een beetje bij-trimt. Ziet er verzorgd uit en brengt je aspirant-baard direct in model. Hiervoor kun je ook een bezoek aan de barbier brengen. Die kunnen je precies vertellen hoe je je baard het beste in model houdt én je adviseren over welke baardvorm het beste bij jou past.

Pick your style

De ene baard is de andere niet. Welke baard het beste bij jou past is afhankelijk van hoe je baard van nature groeit, de vorm van je gezicht én je persoonlijke stijl natuurlijk. Er bestaan veel verschillende baardstijlen: lang, rond, vol, vierkant, puntig. De keuze is reuze. Hier vind je drie trends die we in 2019 veel gezien hebben. Maar het makkelijkste is om met je barbier te overleggen welke stijl het beste bij jou past. En dat brengt ons bij het laatste punt.

Verzorging

Helaas pindakaas: een baard goed onderhouden is heel, héél veel werk. Want geloof het of niet: ook je baard heeft verzorgingsproducten nodig. We zetten de belangrijkste op een rijtje:

Baardzeep

Om je baard schoon en fris te houden was je je baard het beste twee tot drie keer per week met baardzeep. Gebruik vooral geen 'gewone' hoofdhuid-shampoo voor je baard. Deze wast namelijk alle natuurlijke vetten weg, wat resulteert in droge en doffe baardharen. Kies in plaats daarvan voor een milde en voedende baardzeep.

Baardolie

Een mooie glanzende baard valt of staat met het gebruik van baardolie. Doordat ook baardzeep het 'vettige' laagje van je baard weghaalt, kunnen je baardharen droog en dof worden. Ook kan je huid droog en geïrriteerd raken (een baard laten groeien is niet altijd even comfortabel) en daardoor flink jeuken. Het gebruik van baardolie gaat dit tegen. Gebruik het ten minste één keer per dag, maar pas op dat je niet té veel gebruikt, anders krijgt je baard een vettige uitstraling.

Bijvoorbeeld Redken Brews Beard & Skin oil - 12,95

Baardbalsem

Net zoals met je hoofdhaar zit ook een baard niet van nature in model. Deze dient dus ook 'gestyled' te worden. Borstel of kam je baard door, en breng hem in model met baardbalsem of baardwax. Voordeel: zowel baardolie als baardbalsem is in verschillende geuren verkrijgbaar, dus zo ruikt je baard ook direct lekker!

Bijvoorbeeld Reuzel Beard Balm - 9,95

Benieuwd naar nog meer fijne baardverzorgingsproducten? In ons nieuwe novembernummer hebben we een aantal favorieten op een rijtje gezet!