Liever single met kerst? Je hebt nog tot morgen

Geen zin om deze kerst bij je schoonouders door te brengen? Of überhaupt met je partner? Opschieten dan. Na morgen moet je wel.

Liever single met kerst? Je hebt nog tot morgen

Althans, als je niet met pek en veren aan de schandpaal wil belanden. Uit recent onderzoek is namelijk gebleken dat het merendeel van de ondervraagden morgen (6 december) de laatste acceptabele datum vinden om je relatie te beëindigen voor de kerstdagen. Daarna ben je gewoon een lul.

Korrel zout

Laten we éen ding voorop stellen: je moet nooit in een relatie blijven zitten waarin je ongelukkig bent, ongeacht wat dan ook. Zullen we je ook nooit adviseren. Wil je oprecht niet met je partner verder, maak het dan uit. Simple as that. 

Maar!

Dat betekent niet dat dit onderzoek niet een paar verrassende uitkomsten had, die we graag even onder de loep nemen. Neem ze wel met een lekker grote schep zout (net als de boontjes van je schoonmoeder).

Single Bells

De resultaten van het onderzoek liegen er niet om. Van de bijna 2700 ondervraagden (zowel koppels als singles) gaf 27% aan dat ze het ooit in december met iemand hebben uitgemaakt. Bijzonder, aangezien dat toch de 'feestmaand' zou moeten zijn. 

De grootste redenen? Die zijn niet heel bijzonder: de klik was weg, er werd vreemdgegaan, levensstijl.. je kent het wel: the usual stuff. Maar andere redenen waren ook: ze waren liever single met kerst, of de kerststress nekte de relatie. De opvallendste (en gelukkig ook kleinste) reden? Ze wilden geen kerstcadeau voor hun partner kopen. Stelletje vrekken.

Ho ho ho

Terug naar die deadline: van alle ondervraagden gaf het merendeel aan dat ze 6 december de uiterste datum vonden om het met iemand uit te maken voor de kerstdagen. Tot 6 december had de ex-geliefde, vond men, nog voldoende tijd om zichzelf een beetje bij elkaar te rapen voor de kerst. Daarna werd het toch pijnlijk, en zouden velen wachten tot het nieuwe jaar om hun partner de bons te geven.

Of zoals de onderzoeker zei: 'Je wil toch niet iemand's gelukkigste tijd van het jaar verpesten?'

Over dat statement valt behoorlijk te twisten (want érg leuk gezelschap ben je waarschijnlijk niet aan de kerstdis, laat staan als je er een sloot alcohol ingooit) maar soit. De resultaten liegen niet, doe er vooral mee wat je wilt. 

Fijne kerssemus!

Humor
  • iStock