Frits Wester dronk laatste jaren 'alcohol als limonade'

Journalist Frits Wester dronk de "laatste jaren alcohol als limonade". Dat bekende hij maandag in Jinek, waar hij eenmalig over zijn alcoholverslaving praatte.

Frits Wester dronk laatste jaren 'alcohol als limonade'

'Alcohol als limonade'

"Je drinkt op borrels, na het zeilen, het is gezellig, en op een gegeven moment wordt het te veel", stelde Wester. "Je tolerantiegrens ligt hoog, je drinkt het als limonade." Op het hoogtepunt consumeerde de parlementair journalist naar eigen zeggen driekwart liter wodka en zes, zeven glazen wijn. "Ik dronk niet tijdens het werk, maar je tank moet op een gegeven moment brandstof. Je herkent de signalen, en de huisarts waarschuwde na de bloedtest: de leverwaarde is niet helemaal goed. Maar ik kon nog goed functioneren."

Verslaving onder controle

Wester had verder geen problemen in zijn leven, dus wist zijn verslaving lange tijd onder controle te houden. "Ik had geen financiële problemen, geen stress, ik vond het gewoon lekker." Maar toen de journalist in september op televisie niet uit zijn woorden kwam, constateerde hij zelf dat hij niet meer kon functioneren zonder veel te drinken. Ook begon hij soms dingen te vergeten. "Het drinken zelf is niet het probleem, maar de lange periodes zonder die brandstof. Dan ga je je heel vervelend voelen. Een alcoholist is geen oude man met een lange baard onder een brug. Maar het is je broer, je collega, je zwager. Er zijn zoveel mensen die ondanks deze problemen blijven functioneren."

Twintig kilo afgevallen

De journalist is de afgelopen maanden 20 kilo afgevallen. Hij besloot in september zijn werk voor RTL Nieuws tijdelijk neer te leggen om zijn probleem aan te pakken. Hij heeft zich enorm gesteund gevoeld door zijn collega’s en op straat door kijkers. "Ik denk er niet eens over om een 0,0 te gaan drinken. Want ik heb 17 miljoen politieagenten om mij heen die mij doorlopend gaan controleren."

Interviews
  • ANP / Panorama
  • BSR Agency