Erik Mouthaan: ‘New York is gewoon een geile stad’ 

Erik Mouthaan is vijftien jaar Amerika-correspondent van RTL Nieuws in New York, dus het is logisch dat zijn dna steeds meer op dat van een geboren yankee begint te lijken. In zijn boek New York, de gedroomde stad verklaart hij de liefde aan zijn thuis met al haar gebreken: ‘New York is een samenballing van energie en ambitie. En geil.’ 

Erik Mouthaan

Mouthaan zou New York dan ook omschrijven als zijn droomstad. “Zeker, al is het maar omdat New York meer is dan alleen een stad”, vertelt de Amerika-correspondent in de nieuwste Playboy. “Zelfs als je er nog nooit bent geweest, heb je er een bepaald gevoel bij. Het staat voor vrijheid, ontwikkeling, cool, trends en rijkdom.”

“Ik groeide op in Limburg, waar mensen in truien en T-shirts liepen met I Love New York erop, met zo’n hartje. Ik dacht altijd: wat is dit? Waarom heeft die stad zo’n aantrekkingskracht op de wereld, zelfs in Limburg? Dat moest wel iets bijzonders zijn. En dat is het ook. Dat weet ik omdat ik er nu zestien jaar woon, maar toen ik het boek schreef besefte ik dat nog veel meer.”

Kinky

Mouthaan omschrijft New York als een stad waarin niemand kookt, en waar iedereen met de gordijnen open slaapt en seks heeft voor het raam. Is New York echt zo kinky? ”Niet iederéén heeft seks voor het raam, maar New Yorkers hebben wel iets exhibitionistisch, vooral de mensen in hoogbouw.”

“Ik woonde een tijdje in West Village, bij het Standard Hotel. Onder dat hotel loopt The High Line, een park dat is aangelegd op een spoorlijn die buiten gebruik is. Dat trekt veel mensen aan, vooral ook veel toeristen. Het was ooit een ding, misschien nog steeds wel, om een kamer in dat Standard Hotel te boeken, puur en alleen om te neuken voor het raam. Zodat iedereen je kon zien, snap je?”

Maar heeft Mouthaan zelf ook eens voor het raam gestaan? “Niet dáár”, lacht de correspondent. “Ik wil het niet te plat maken, maar New York is gewoon een geile stad. Het stikt hier van de jonge, hardwerkende, goed verzorgde mensen die continu met elkaar aan het flirten zijn. Dat vond ik meteen erg leuk. Ik heb weleens aan heterovrienden gevraagd of zij dat ook zo ervaren of dat het alleen een gayding is. Niet dus, ook zij flirten de hele tijd en maken meer oogcontact dan waar dan ook. Koffietje halen, knipoogje van de barista, heel normaal hier.”

Benieuwd naar de rest van het interview? Je leest ’t in de nieuwste Playboy. Donderdag in de winkel.

Entertainment
  • Interview: Micha Jacobs
  • Richard Koekoek