Een cruiseship alleen voor ouwen van dagen? Deze schepen maken cruise-hip

Een cruiseschip is allang niet meer alleen maar bestemd voor ouwe dakduiven. Steeds meer schepen gooien de saaiheid overboord en komen met vette alternatieven. Kicken wij op.

Cruiseship

Vermogende grijsaards die geen zin meer hebben om snel snel snel te vliegen, te sjouwen, te lopen of überhaupt te wachten, maken al jaren de aanstaande erfenis van hun kinderen op aan cruiseschepen. En dan liggen die oudjes dus de godganse dag op het dek van een glimmend luxeschip te luieren. Gekleed in een praktische korte broek en met een 3 meter lange zonneklep op. Ondertussen rennen die arme obers de benen onder het lijf vandaan om het hele bejaardentehuis te voorzien van jus d’orange en een bakje yoghurt met fruit – want dat gebit is natuurlijk ook niet meer wat het is geweest. Neuh. Worden wij (jong, sterk, in de bloei van ons bloeiende leven) niet warm van. Sterker nog: daar willen we alleen dood gevonden worden. Niet eerder. Maar er zijn steeds meer cruiseschepen die al hun dufheid overboord hebben gemieterd.

1. Inclusief masseuses

Een van de bekendste cruiseschepen is de Oasis of the Seas. De naam zegt eigenlijk genoeg, maar we willen er toch nog even wat woorden aan vuilmaken. Er kunnen 6.360 mensen op. Er zijn 21 zwembaden en bubbelbaden, er zijn klimwanden (op het achterdek), er is een openluchttheater (waarom ook niet) en er worden watershows gegeven. Er is een fitnesscentrum om je zwembandjes ter plekke weg te werken, een minigolfbaan en een wellnesscentrum, want zonder dát is een vakantie niet echt af. O en laten we de Aziatische masseuses en de nachtclubs niet vergeten. Om maar wat te noemen.

2. Watertheater

De crème de la crème is toch wel de Europa 2: een van de meest luxueuze schepen ter wereld. Er zijn kelners, barkeepers, kamermeisjes, er is een scheepsbloemist. Aan boord zijn allemaal bistrootjes, zeven restaurants, zes bars (de Sansibar onder andere) een bibliotheek (voor het idee) een spa en een zwembad, o en een theater en bubbelbad en butlerservice – vergeten we nog iets?

3. Leeftijdsverbod

Er zijn ook cruises die zich ‘millennial-cruise’ noemen. Alleen bedoeld voor mensen tussen de 21 en 45 jaar oud. Zoals die van Uniworld, die met zijn Instawaardige schepen door Europa reist. Er is kneitergoeie wifi, elke kamer heeft bluetoothspeakers, er zijn bars in overvloed en het schip meert aan in grote, bruisende steden. Varen gebeurt vooral diep in de nacht – reden voor een feestje op het dek, dus, en laat dat nou nét de bedoeling zijn van deze cruises. We wensen je een behouden dronk.

Retourtje Antarctica, aub!

Ook de bestemmingen worden steeds vetter. Zo kun je met de Scenic Eclipse van Argentinië (wel eerst vliegen dus) naar Antarctica. En ook weer terug, geen zorgen. Er mogen maar 200 mensen mee, en het schip heeft een onderzeeboot, twee helikopters, kajaks en e-bikes aan boord.

Themaatje hier, themaatje daar

Vanuit de Rotterdamse haven vertrekken steeds meer themaboten, zoals de Kiss-boot, de Heavy Metal- en de Star Trek-boot. Ze zijn niet alleen populair om de mooie uitzichten vanaf het water, maar vooral om de goeie feestjes die er worden gevierd, de dj’s en de extravagante kleding van de cruisegangers.

Gokje wagen

Ook goed om te weten: Chinese cruiseschepen hebben vaak een mooi extraatje. Daar zitten veel casino’s op. Eén van de redenen daarvoor is dat gokken in China niet mag. Maar buiten, op het water, geldt die regel niet en kan iedereen los. Vinden wij trouwens sowieso een goeie: dat er geen regels gelden op het water.

Goodlife
  • Lisanne van Sadelhoff
  • iStock