Wetenschappelijk bewezen? Alcohol drinken is juist wel goed voor het geheugen

Je bent vast wel eens veel te laat de kroeg uit komen rollen. De dag erna vraag je je met een brak hoofd en een dikke ka...

Je bent vast wel eens veel te laat de kroeg uit komen rollen. De dag erna vraag je je met een brak hoofd en een dikke kater af hoe je in hemelsnaam thuis bent gekomen. Zeker als je merkt dat je telefoon, sleutels en portemonnee gewoon naast je bed liggen. Bonuspunten als er nog iets – of beter gezegd iemand – naast je in bed ligt.

Lees ook: Motivatie nodig? Bekijk hier hoe The Rock losgaat in de sportschool 

Natuurlijk denk je dat je niet te veel kunt verwachten van de herinneringen die je hebt van de avond. Al die alcohol zorgt er doorgaans niet bepaald voor dat je scherper bent en helderder denkt. Nu is er een stel wetenschappers dat bewezen heeft dat alcohol juist goed kan zijn voor je geheugen. Onder bepaalde omstandigheden kan een glaasje van het een of ander ervoor zorgen dat een herinnering goed geconserveerd in je geheugen blijft hangen. Alsof je hem een laklaag geeft door een biertje te drinken.

Voor het onderzoek kregen 83 mensen een video te zien van een in scène gezette misdaad, daarna werden ze verdeeld in drie groepen. Groep 1 kreeg een alcoholische drank, groep 2 kreeg een alcoholische drank terwijl de onderzoekers zeiden dat hij alcoholvrij was, en de laatste groep kreeg een alcoholvrije drank. Iedereen kreeg na het drinken valse informatie over de misdadigers in de video. Er werd ze bijvoorbeeld verteld dat iemand een andere haarkleur of een ander uiterlijk had.

De volgende dag werd het geheugen van alle deelnemers getest en toen bleek dat de groepen die een alcoholische drank gekregen hadden een stuk meer details van de misdaad wisten. Ze waren veel minder vatbaar voor de valse informatie dan de groep die geen alcohol gedronken had. Waarschijnlijk komt dat doordat alcohol ervoor zorgt dat nieuwe informatie moeilijker opgenomen wordt, dat geldt ook voor de foute informatie die de deelnemers na de video en het biertje kregen.

Hoe de testpersonen scoren met meer alcohol op en in andere situaties in de praktijk, moet nog onderzocht worden.