Begin juni verscheen je boek Seksleven. Waarom wil je letterlijk een boekje opendoen over je sexleven?
Ik praat op Youtube en Instagram al jaren over seksualiteit. Ik merk dat mijn persoonlijke verhalen, bijvoorbeeld over de eerste keer masturberen of de eerste keer sex, heel herkenbaar zijn voor jongeren. Die herkenning kan een stukje schaamte en onzekerheid bij hen wegnemen; zo weten ze dat ze niet de enige zijn met bepaalde struggles. Omdat sex zo’n kwetsbaar onderwerp is, voel ik me geroepen om mezelf kwetsbaar op te stellen en een steun voor anderen te zijn. Juist ook omdat ik die steun zelf heb gemist toen ik mijn eigen seksualiteit begon te ontdekken. Ik wist toen ik een jaar of 12 was bijvoorbeeld niet dat het normaal was om te masturberen. Daar werd gewoon niet over gepraat.
In je boek heb je het onder meer over seksuele voorlichting die niet deugt. Wat zou je daaraan willen veranderen?
Seksuele voorlichting is vaak heel erg gefocust op de negatieve kanten van sex. ‘Kijk uit: als je het niet veilig doet dan word je zwanger of krijg je een soa.’ Ik denk dat we meer moeten focussen op de leuke kanten van sex. In mijn boek laat ik zien dat sex iets heel gewoons is: het is leuk en je kunt ervan genieten. Ontdek zelf wat je fijn vindt en waar je van houdt. Een van de dingen die ik aankaart is seksuele diversiteit. Sex gaat bijna altijd over heterosex. Als 15-jarig meisje kreeg ik voor het eerst ook gevoelens voor vrouwen, maar ik had geen idee hoe ik daar dan sex mee moest hebben. Sex staat vaak gelijk aan penetratie, terwijl het zoveel meer is dan dat.
Er is te weinig aandacht voor het vrouwelijk orgasme, schrijf je. Leg eens uit?
Als het over sex gaat, gaat het altijd over het mannelijk orgasme. Ik wist vroeger niet eens dat vrouwen ook konden klaarkomen. Daar werd helemaal niet over gepraat! Daar mag best eens wat meer aandacht voor komen. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat de clitoris niet alleen een knopje is, maar een heel stelsel van zenuwen met uitlopers van zo’n 10 centimeter in en rond de vagina. Je kunt de clitoris het beste vergelijken met de zwellichamen van een piemel. Een clitoris zwelt dus ook op wanneer een vrouw opgewonden is. Dat zijn best wel belangrijke dingen om te weten om plezierige sex te hebben. Als de clitoris niet opgezwollen is, kan de vrouw minder genieten van sex en komt ze niet klaar.
Wat is op dit moment het grootste sextaboe?
Het versturen van naaktfoto’s wordt nog steeds als een taboe gezien. Dat komt natuurlijk ook omdat er heftige gevallen in het nieuws zijn geweest van meisjes die worden gechanteerd met hun foto’s, maar daar wordt niet bij vermeld dat het in de meeste gevallen gewoon goed gaat. Het versturen van naaktfoto’s draagt bij tieners bij aan hun seksuele ontwikkeling. Ik juich het daarom juist toe! Natuurlijk moet je je wel bewust zijn van de risico’s, maar dan ligt de schuld alsnog niet bij degene die de naaktfoto heeft gemaakt, maar bij de degene die de naaktfoto heeft doorgestuurd. Daar zit volgens mij een groot misverstand. De politie raadde op een gegeven moment af om naaktfoto’s te sturen, terwijl ik vind dat je de schuld niet bij het slachtoffer moet leggen maar bij de dader.
Wat is het grootste misverstand van mannen over vrouwen?
Hmm, als we het specifiek hebben over sex, dan zou het weleens kunnen zijn dat mannen denken dat elke vrouw makkelijk klaar zou moeten kunnen komen tijdens de sex. Niet per se bij penetratie, maar bijvoorbeeld als hij haar maar lang genoeg beft of vingert. Dat is niet het geval. Sex heeft namelijk niet alleen met een bepaalde handeling te maken, maar ook heel veel met gevoel. Bij vrouwen is dat gevoel heel belangrijk.
Benieuwd naar de rest van het interview met Linda, en welke gouden tip ze voor ons mannen in de slaapkamer heeft? Je leest het in de nieuwste Playboy of via Blendle.
- Nick Muller
- Eva Bours