Net een (te) duur huis gekocht? Zo bespaar je op de rest van de kosten

Dachten we begin vorig jaar nog dat de huizenprijzen door corona niet zouden stijgen of zelfs zouden dalen, komen we daar nu even flink van terug. Gelukkig hebben wij wel wat tips voor mensen die diep in de buidel hebben moeten tasten voor hun nieuwe optrekje.

Net een (te) duur huis gekocht? Zo bespaar je op de rest van de kosten

De stijging in huizenprijzen is bijna nog nooit zo hoog geweest als het afgelopen jaar. Heb je het geluk gehad dat je er überhaupt tussen bent gekomen en heb je met een flinke zak geld een huis kunnen bemachtigen? Dan mag je zeker in je handjes knijpen. Helaas hou je daardoor niet veel geld meer over voor andere kosten die komen kijken bij het kopen van een nieuw huis. Het liefst wil je namelijk ook nog de inrichting een beetje aanpakken en wegdromen bij een vette game installatie voor in je nieuwe mancave. Om te zorgen dat je wel het huis krijgt van je dromen, maar de rekeningen niet torenhoog oplopen kun je hier wat inspiratie opdoen om te besparen op kosten.

Kosten besparen op de inrichting

Wanneer je gaat verhuizen is het erg verleidelijk om al je oude meubels de deur uit te doen en alles nieuw te kopen. Nieuw huis, nieuwe start. Hoe leuk dat ook zou zijn, het is meestal niet erg noodzakelijk, niet goed voor het milieu en bovendien ook niet goed voor je portemonnee. Wil je toch graag nieuwe spullen aanschaffen of heb je simpelweg echt meer meubels nodig omdat je huis een stuk groter is? Kijk dan ook eens naar mooie tweedehands design meubels. Zo geef je goede meubelstukken een tweede leven en belanden ze niet bij het grofvuil. Bovendien kun je zo toch een vet design stuk op de kop tikken en heb je een uniek stuk in huis dat niet iedereen heeft. Op die manier kun je toch die chique bank aanschaffen of die relax fauteuil voor in je mancave.

Eerst wonen, dan kopen

Voordat je vriendin je meesleurt naar de meubelboulevard, houd nog even pas op de plaats. Koop liever geen nieuwe meubels voordat je daadwerkelijk in je nieuwe huis woont. Je kunt natuurlijk van te voren best wat dingen bepalen op basis van een plattegrond, maar je gaat pas echt zien wat je nodig hebt en wat goed staat op het moment dat je al in de woning woont. Dus neem eerst alle noodzakelijke spullen uit je vorige woning gewoon mee naar het nieuwe huis en kijk van daaruit eens rustig verder. Misschien kom je er achter dat je bank het hier nog prima doet en dat je oude kast toch niet aan vervanging toe is. Waarschijnlijk is je nieuwe huis een stapje groter dan je vorige woning, dus is het beter om eerst nog wat spullen ter opvulling aan te schaffen. Het is natuurlijk niet echt gezellig om in een hele kale ruimte thuis te komen.

Verkoop je oude meubels

Net zoals dat je vette dingen tweedehands kunt scoren, kun je zelf ook je oude meubels weer doorverkopen. Steeds meer mensen worden enthousiast van een beetje online speuren naar tweedehands meubels, dus grote kans dat je prima van je spullen afkomt. Wellicht maak je er nog een student blij mee, die kunnen altijd wel wat goedkope meubels gebruiken op hun toch al prijzige studentenkamertje. Zo heb jij mooi weer een extra zakcentje voor die dikke flatscreen tv die je op het oog hebt, maar die je vriendin toch net iets te duur vind.

Haal je innerlijke klusser naar boven

Nog genoeg goede spullen om mee te verhuizen naar je nieuwe stek? Maar past het net niet helemaal bij de nieuwe stijl die jullie voor ogen hebben? Met een beetje creativiteit pimp je eigen meubels met bijvoorbeeld een laagje verf. Zo kunnen ze weer een ronde mee. Dit geldt overigens ook voor andere klusjes in huis. Heb je zelf twee linkerhanden en waag je je liever niet aan kleine klusjes in huis? Je kunt vaak veel meer dan je denkt. Kijk eens rond op Youtube, voor de meeste dingen kun je wel video’s vinden die je vertellen wat je moet doen. Zeker nu de aannemers, klusjesmannen en andere werklui het drukker hebben dan ooit, kan het geen kwaad om gewoon zelf de handen uit de mouwen te steken. Anders zit je vaak maanden te wachten totdat iemand tijd voor je heeft én je bespaart dus weer op de kosten. Aan het eind van de rit timmer jij gewoon zelf die kast in elkaar, je gaat het zien.

Knowhow
  • Unsplash