Mentale gezondheid: ook voor mannen een ding

Gaat het niet over grensoverschrijdend gedrag, dan gaat het tegenwoordig wel over mentale gezondheid. Ook voor mannen een ding.

Mentale gezondheid

Eind vorig jaar, toen de dagen donkerder waren dan ooit tevoren, liet The Washington Post mannen aan het woord over hun strubbelingen in het leven. Zo ook de 37-jarige Canadees Jason, een klassiek geval van áls het fout gaat, dan gaat het ook góéd fout. En dan ook nog eens alles tegelijk. Pas gescheiden, nu wonend in een kelderappartement in Vancouver, net een slopende rugoperatie achter de rug, nauwelijks kunnen bewegen, niet de deur uit kunnen, depressief raken en dood willen, de bekende vicieuze cirkel dus.

Om hulp vragen deed hij niet, hij vond dat hij zich maar moest ‘vermannen’, ook al zou dat kunnen betekenen dat de dood hem daarbij zou kunnen inhalen. Voor het te laat was, wees een vriend hem op de mental health-app tethr, een community van mannen voor mannen, zoals dat gedrochtelijk heet, maar wat wel Jasons redding bleek te zijn: ‘Ik voelde empathie en compassie.’

Cyber-well-apps

Tethr (niet te verwarren met de cryptomunt Tether) is een voorbeeld van zogenoemde ‘cyber-well’-apps die in tijden als deze harder groeien dan paddenstoelen in het bos. Het stigma dat mannen niet kwetsbaar mogen zijn is er allang vanaf. Dat weten start-upbedrijven als het Amerikaanse Click Therapeutics ook, wiens waarde door de website medicalstartups.org wordt geschat op zo’n 800 miljoen euro, en daarmee de lijst aanvoert van vermogende start-ups die zich hebben toegelegd op het bouwen van mental health-apps (saillant detail: de eerste 14 bedrijven op die lijst komen allemaal uit Amerika). Lyca (795 miljoen euro) en Cerebral (ruim 400 miljoen euro) maken het podium compleet.

Big business dus, maar hoe werkt het? Of anders gesteld: waarin onderscheidt zich een reguliere mental health-app als Calm of Headspace, die samen maar liefst 90 procent van alle mental health-appgebruikers in de wereld bedienen, van een app die speciaal voor mannen is gemaakt, zoals Tethr, he. en Headgear?

Geestelijke evolutie

Volgens Leslie Weiser, een therapeute van de medische faculteit van Harvard, zit de crux ’m in ‘geestelijke evolutie’: ‘Mannen zijn miljoenen jaren geleden geprogrammeerd om de wildernis in te gaan en te jagen, om op die manier hun families en stammen in leven te houden.’ Dat is er tegenwoordig wel vanaf, met een conflict tot gevolg in het mannelijk brein. Erkenning is één, acceptatie is twee en aanpassen aan een nieuwe rolverdeling tussen man en vrouw is drie. En vier is misschien wel het belangrijkste: dat op gender gebaseerde gedragingen langzamerhand vervagen en er dus ook ruimte is voor de kwetsbaarheid van mannen. Door daar met andere mannen specifiek over te praten, bijvoorbeeld in app-communities, doorbreken ze die spiraal.

Geen hogere wiskunde lijkt ons, maar wel levensreddend dus. In ieder geval voor Jason. ­

Deze mental health-apps voor mannen zijn overal te downloaden (niet gratis uiteraard, die start-ups worden niet voor niks rijk)

  • he.
  • HeadGear
  • Sanvello
  • tethr
Knowhow
  • iStock