6 tips voor een slimme en onderhoudsvriendelijke tuin

Iedereen wil misschien wel een mooie tuin in huis hebben. Het kan een plek zijn waar je kunt ontspannen en genieten. Maar met het verstrijken van de jaren kan je tuin er verwaarloosd en rommelig uitzien. Dit geldt vooral als je geen tijd of energie hebt om het te onderhouden. Om langer van de schoonheid van de tuin te kunnen genieten, moet je daarom een ​​onderhoudsarme tuin aanleggen.

Tuin

Een van de meest effectieve manieren om deze tuin aan te leggen, is door kunstgras te plaatsen. Dit gras hoeft niet te worden bewaterd, bemest en gemaaid zoals bij natuurlijk gras. Wat zijn nog meer tips om een ​​onderhoudsvriendelijke tuin te creëren? Bekijk de volgende tips.

Gebruik kunstgras

Kunstgras is ideaal om je gazon er het hele jaar door netjes en verzorgd uit te laten zien. Kunstgras is makkelijk te vinden. Veel leveranciers zoals Top Kunstgras bieden kunstgras aan voor woningen en bedrijfsgebouwen. Kunstgras is een perfecte optie voor iedereen die geen tijd heeft om regelmatig te maaien of onkruid te wieden. Ook al heeft het geen onderhoud nodig, kunstgras ziet er altijd groen en mooi uit. Kunstgras lijkt erg op echt gras en kan in elk deel van je huis of kantoor worden geïnstalleerd, inclusief je achtertuin, voortuin, enz. Het is ook verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat je je kunstgras kunt aanpassen aan je behoeften en voorkeuren.

Kweek onderhoudsarme planten

Onderhoudsvriendelijke planten zijn een andere manier om de hoeveelheid werk die je in je tuin moet doen te verminderen. Veel vaste planten zullen zichzelf uitzaaien als ze na verloop van tijd alleen blijven. Dit betekent dat je niet elk jaar of twee nieuwe hoeft te planten. Er zijn veel planten die weinig aandacht nodig hebben als ze eenmaal in de volle grond of potgrond staan. Enkele voorbeelden zijn lavendel, rozemarijn, tijm en salie. Deze zien er allemaal geweldig uit als onderdeel van een border met vaste planten, maar zeer weinig onderhoud vergen als ze eenmaal goed zijn gaan groeien. Daarnaast kun je ook cactussen of vetplanten kweken. Deze planten hebben heel weinig water en zonlicht nodig. Ze kunnen overleven in de zwaarste omstandigheden, dus ze zijn geweldig als je in een gebied woont met beperkte middelen of niet te veel tijd wilt besteden aan het verzorgen van je tuin.

Kies laag invasieve vaste planten

Vaste planten kunnen een uitstekende keuze zijn voor een onderhoudsvriendelijke tuin, omdat ze jaar na jaar terugkomen zonder opnieuw te hoeven worden aangeplant. Er zijn ook veel soorten eenjarigen die in potten of bloembakken kunnen worden gekweekt en naar behoefte kunnen worden verplaatst. Het is echter beter om weinig invasieve vaste planten te kweken, omdat ze langzaam groeien. Het betekent dat deze plant zich niet snel zal verspreiden naar andere ruimtes. Voorbeelden van laagblijvende vaste planten zijn heucheras, sedums, euphorbia, klokjesbloemen en madeliefjes.

Kweek groenblijvende struiken

Evergreens zijn geweldig voor elk type tuin omdat ze de hele winter textuur en interesse toevoegen. Ze kunnen ook het uitzicht van buren en wegen blokkeren. Evergreens vormen ook geweldige privacyschermen wanneer ze voor hekken of muren worden geplant, dus als je wat extra ruimte tussen je huis en buren nodig hebt, kan dit precies zijn wat je nodig hebt. Dit type plant vraagt ​​niet veel onderhoud. Daarnaast zijn hun bladeren het hele jaar door altijd groen. De perfecte keuze dus!

Bedek het tuinbed met mulch

Een andere manier om je tuin er mooi uit te laten zien, is door de grond te bedekken met mulch. Mulch is in feite los materiaal dat over de grond wordt verspreid om het te beschermen tegen weersinvloeden. Mulchen is ook de beste manier om te voorkomen dat onkruid in je tuinbedden groeit. De mulch houdt de grond vochtig, waardoor onkruid niet kan ontkiemen. Mulch kan ook bodemerosie voorkomen tijdens hevige regenval. Er zijn tegenwoordig verschillende soorten mulch beschikbaar, zoals rietjes, geraspte bladeren en dennennaalden, die allemaal goed werken in verschillende klimaten en omgevingen. Je kunt mulch vinden bij de meeste plaatselijke bouwmarkten, of gebruik gewoon houtsnippers of bladeren van rond je eigendom.

Bouw hardscaping elementen

Het toevoegen van enkele hardscaping elementen in de tuin is een geweldige manier om het oppervlak voor onderhoud te verkleinen. Je kunt een terras, pergola of prieel bouwen. Hoe meer structuren je in de tuin hebt, hoe minder werk je hoeft te doen om je tuin te onderhouden. Je kunt investeren in betonnen of stenen hardscaping elementen die je tuin er veel professioneler en aantrekkelijker uit laten zien dan wanneer er alleen maar gras zou zijn.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met topkunstgras.nl

Knowhow
  • Unsplash