De cocaïne van de toekomst: dit is de dodelijkste drug ter wereld

Menig beroemdheid is slachtoffer geworden van de zogenaamde 'cocaïne van de toekomst'; slechts twee milligram van het goedje kan al fataal zijn.

drug

Prince, Michael Jackson, Tom Petty, vorig jaar nog Coolio: allemaal stierven ze met een dosis fentanyl in hun bloed. En wat zegt Twitter-baas en tech-revolutionair Elon Musk nu over de pijnstiller die vijftig keer sterker is dan heroïne en half Amerika in zijn greep houdt? ‘Legaliseer het!’

Extreem verslavend

In theorie is het niet eens zo’n heel gekke gedachte die Musk ventileert, daarvoor hoef je de feiten maar op een rijtje te zetten. In 2021 stierven meer dan 60.000 Amerikanen aan de extreem verslavende en extreem sterke pijnstiller fentanyl, een toename van zo’n 25 procent ten opzichte van een jaar eerder. Als je sommige straten in steden als New York, Los Angeles, Chicago en San Francisco ziet, waar steeds meer drugsverslaafden hun heil zoeken in het morfine-achtige spul (honderd keer zo sterk als morfine), dan weet je eigenlijk dat dat dodental vorig jaar alleen maar is gestegen en dit jaar alleen maar verder zal stijgen. Wat op zich ook niet verwonderlijk is als je bedenkt dat slechts 2 milligram fentanyl al dodelijk kan zijn en vaak onbedoeld tot een overdosis kan leiden.

Recreatieve gebruikers van pretpillen zijn ook steeds vaker het haasje, omdat dealers de pijnstiller versnijden met bijvoorbeeld MDMA om de roes te vergroten, met alle gevolgen van dien.

Legalisatie

Dat is precies de reden waarom Musk het spul wil legaliseren, zegt hij, uiteraard, op Twitter: ‘Het is supermakkelijk om aan fentanyl te komen. Mensen kopen het gewoon op straat en gebruiken het op klaarlichte dag. Ze verbergen het niet eens meer. Dat zie ik elke dag als ik naar ons hoofdkantoor rij. Het illegaal houden helpt niet. De kans op een overdosis of een slechte levering is namelijk veel minder groot als er controle is over de kwaliteit en regulatie.’ In theorie allemaal leuk en aardig, maar leidt dat in de praktijk niet tot veel méér gebruikers, verslaafden en dus ook meer doden?

Volgens Musk, die zover wij weten zijn sporen in de medische wetenschap en in de verslavingszorg nog moet verdienen, niet: ‘Alcohol is ook een drug die al gelegaliseerd was toen we nog geen technologie hadden. Maar de drooglegging in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw veroorzaakte de grootste toename in georganiseerde misdaad in de geschiedenis. Hoe vaak moeten we die les nog leren?’

Fentanyl in Nederland

In Nederland zijn de opsporingsdiensten al jaren extra waakzaam om te voorkomen dat de fentanyl-epidemie overwaait vanuit Amerika. IJdele hoop? Vooralsnog niet. In februari 2020 vond de politie meer dan een kilo fentanyl (1.280 gram) in een schuur in Eindhoven, de grootste hoeveelheid ooit in Nederland gevonden.

Je zou zeggen: dat is maar een kilootje. Klopt, maar het is wel genoeg om vijfhonderd mensen om te leggen als ze niet uitkijken. De off icier van justitie kon vorige maand niet anders dan 4,5 jaar cel en een boete van 30.000 euro eisen tegen een 43-jarige man uit Berghem die ervan wordt verdacht het dodelijke spul te hebben geleverd aan de eigenaar van die schuur in Eindhoven. De zogenoemde ‘cocaïne van de toekomst’ zou hij hebben verstopt in een Albert Heijn-tas tussen de motorspullen. Later dit jaar staat hij terecht op verdenking van grootschalige drugshandel.

Meer interessante artikelen en interviews lezen? Je vindt ze in de nieuwste Playboy. Nu verkrijgbaar in de winkels of bestel 'm HIER.

Knowhow
  • Adobe Stock