De voetfetisj: de seksuele aantrekkingskracht van voeten

"Ik kreun van plezier wanneer een man zijn voeten in mijn gezicht duwt."

voetfetisj

Bij bepaalde dating apps kun je 'voeten' als zoekcriteria opgeven, OnlyFans makers verdienen tonnen met video's van hun voeten en op Pornhub is 'voeten' nog steeds de meest gebruikte zoekterm. Eén op de zeven mensen heeft wel eens seksuele fantasieën over voeten en dat maakt de voetfetisj een van de meest voorkomende fetisjen in fetisjland. Maar waar komt de seksuele aantrekkingskracht van voeten vandaan? En wat zijn veelvoorkomende misvattingen over deze populaire kink? Wij van Playboy duiken speciaal voor jou in de wereld van voetfetisjen. Alles wat je wilde weten - en niet wilde weten - over deze populaire fetisj. En wie weet, misschien zie jij een avondje voetmassage na het lezen van dit artikel ook wel zitten.

De aantrekkingskracht van voeten

De wereld van fetisjen is divers. En ook binnen de verschillende fetisjen bestaan weer veel verschillende gradaties. Zo kan een beoefenaar zich voornamelijk seksueel aangetrokken voelen tot schoenen, anderen willen voornamelijk kijken naar voeten, sommige mensen geven de voorkeur aan voetpenetratie, maar je kunt het als liefhebber van voeten ook vooral heel fijn vinden wanneer je eigen pootjes verwend worden. Toch blijft de vraag: waarom voeten? Wanneer je partner diens schoenen na een lange dag buffelen in de gang uitschopt is het likken van die zweetvoeten wel het laatste waar je op dat moment aan denkt.

Een fetisj is liefde

Voor Adam Zmith, Amerikaanse schrijver en voetfetisj beoefenaar, is een voetfetisj, of elke fetisj, een vorm van liefde. Een eerlijk antwoord op de vraag: "wat vind je lekker?". Voor GQ Magazine schrijft hij: "Ik heb een keer een geliefde's voeten voorzichtig gewassen. Al hou ik ook van zweetvoeten. Ik knielde neer, waste de tenen met zeepwater en kuste ze. Uiteindelijk hadden we seks."

Sommige beoefenaars geven de voorkeur aan schone voeten, anderen juist aan voeten die sterk ruiken. Daarnaast zijn de meeste mensen met een voetfetisj alleen geïnteresseerd in de voeten van iemand die zij aantrekkelijk vinden. Niet elke voet voldoet in dit geval.

Neurologisch

Om de voetfetisj beter te begrijpen moeten we een klein uitstapje maken naar de wereld van de neurologie. Want seks begint uiteindelijk toch in onze hersenen. In die grijze massa in je hoofd is voor elk onderdeel van je lichaam een plekje gereserveerd. Dit betekent dat wanneer je hand aangeraakt wordt (of je voet), dit op een bepaalde plek in je hersenen geregistreerd wordt. En nu blijkt dat je geslachtsdeel en je voeten een plek in je hersenpan delen. Wanneer iemand dus met je voeten speelt, kan het betekenen dat je dat, verrassend genoeg, achter je gulp voelt.

Het ultieme genot

Mocht je nu denken: "Voeten, dat vind ik wel wat", dan kan het soms moeilijk zijn om dit te delen met een partner. Kink shaming is helaas nog steeds een ding en dat betekent dat een groot deel van de bevolking zich seksueel niet helemaal vrij kan voelen. Toch is het belangrijk om een dergelijke fetisj te delen met een bedpartner. Begin klein en praat over wat je lekker vindt.

Met een beetje geluk vind je een gelijkgestemde en kunnen jullie elkaars voeten met handen, lippen, tong en zelfs geslachtsdelen verkennen.

Knowhow
  • GQ Magazine, Business Insider, HLN
  • Adobe Stock