De MILF-fetisj: een brandend verlangen naar moeders en oudere vrouwen

We zagen haar eigenlijk voor het eerst in 1999 in American Pie, maar inmiddels heeft de MILF (de 'mother I'd like to f*ck'), een permanent plaatsje gekregen in het Nederlandse landschap van seksuele voorkeuren gekregen. Maar waar komt het verlangen naar moeders vandaan? En gaat het hier om een onschuldige fetisj of meer dan dat?

MILF

De term werd voor het eerst gebruikt in 1999 in de bekende film American Pie, toen John Cho de moeder van Stifler een 'MILF' noemde, om daarna uit te leggen wat het inmiddels wereldberoemde acroniem betekende. De MILF in kwestie was niemand minder dan Jennifer Coolidge, voor wie de rol haar grote doorbraak betekende. Inmiddels, meer dan drieëntwintig jaar later, is de aantrekkingskracht van moeders en oudere vrouwen niet meer te ontkennen (in 2022 stond MILF op Pornhubs Year in Review op nummer drie van de meest gezochte zoektermen wereldwijd) en in Nederland was dit vorig jaar zelfs de meest gezochte term. Blijkbaar heeft een groot deel van de Nederlandse bevolking wat unresolved mommy issues...

Maar waar komt deze aantrekkingskracht vandaan? En is MILF eigenlijk wel een term die in 2023 nog gebruikt kan worden?

Hij zoekt een... moeder?

Kristen Mark, wetenschapper gespecialiseerd in seks en relaties, praat met Vice over de aantrekkingskracht van zogenoemde 'gerijpte' vrouwen. "Als je afgaat op hoe MILF’s in onze samenleving worden neergezet, is het geen wonder dat zoveel jonge mannen zo’n fixatie op ze hebben: MILF’s zijn ervaren, ze zijn zelfverzekerd en traditioneel gezien verboden terrein." In het beeld dat in de media geschetst wordt van de MILF is zij de natte droom van elke jonge knul die tot dan toe alleen nog maar zelf zijn penis vast heeft mogen houden. De lieve, zorgzame moeder (die daarnaast ook nog eens een killer kont heeft een ongelooflijke borsten), helpt hem in zijn seksuele opvoeding en laat hem dingen zien die hij zelfs in zijn wildste dromen niet kon bedenken. Trevor, een Amerikaanse student, vertelt Vice: “Het is fijn om seks met een oudere vrouw te hebben, en ze wil geen relatie. Ze wil gewoon seks, en dat werkt goed voor jonge mannen, want dat willen wij ook.”

Een niet-zo-onschuldige fetisj?

Een oudere vrouw met de nodige ervaring die dus eigenlijk voornamelijk alleen maar op seks belust is... wat haalt de MILF in kwestie hier zelf dan uit? Mark kan hier kort over zijn: "Niet veel meer dan het feit dat zij, op haar leeftijd, maar blij mag zijn met aandacht van een jonge man." Volgens de wetenschapper is het fetisjeren van moeders juist schadelijk voor de vrouwen in kwestie: "Er bestaat een idee dat het slecht of vies is om nog met seks bezig te zijn zodra je moeder wordt. Maar je bent natuurlijk nog steeds dezelfde persoon ... je kunt seksueel zijn én een moeder," vertelt ze Vice.

De MILF is dus veel meer dan alleen een 'neukbaar object van verlangen voor jonge, door hormonen geplaagde mannen – om Kristen Mark te quoten. Die ervaren, op seks beluste moeder waar je graag mee zou willen rollebollen is een fantasie. Oudere vrouwen zijn, net als wij, volledige, complexe mensen die naast een compleet leven ook graag seks hebben. En geloof het of niet; die seks hebben ze waarschijnlijk veel liever met een man die hen ook een orgasme kan geven. En niet met de 19-jarige hitsige buurjongen die denkt dat 'clitoris' een exotisch stuk fruit is.

Knowhow
  • Vice
  • Adobe Stock