Puur natuur: 'Verboden Bomen' is een boek over ontmoetingen met geslachtsdelen in het bos

'Het begon toen ik tijdens een wandeling in het Amsterdamse Bos na een paar billen steeds geslachtsdelen tegenkwam.'

geslachtsdelen

Op zoek naar takken voor een kunstwerk stuitte Maarten Brinkman (1962) opeens op een paar billen. Verderop zag hij een piemel. Twee jaar later is er een fotoboek, Verboden Bomen, dat wereldwijd in museumboekhandels ligt of hier te krijgen is.

Wanneer wist je: hier zit een boek in?

"Toen ik tijdens een wandeling in het Amsterdamse Bos na dat ene paar billen steeds geslachtsdelen tegenkwam. Daarna ging ik met mathematische precisie te werk. Eerst een rondje lopen en alleen op de grond en de wortels letten, dan een rondje terwijl ik steeds iets hoger keek en zo verder. Ik ben er twee jaar mee bezig geweest, in totaal heb ik ongeveer honderd wandeltochten ondernomen. Bijna allemaal in het Amsterdamse Bos."

Hoeveel foto's heb je genomen?

"Duizenden. Ik gooi heel veel foto's weg. Het gaat om de selectie, om de verrassing. Een boek met alleen maar piemels zou saai zijn. Ik heb er soms ook een foto tussen gedaan waarbij niet direct duidelijk is wat ik bedoel. Een fantasiegeslacht. Dat maakt dat je het hele boek wilt bekijken."

Welke bomen hebben de hoogste geslachtsdichtheid?

"Er staan alleen beuken in mijn boek. Die hebben de mooiste huid."

Eerlijk zeggen: word je zelf weleens opgewonden van een boom?

"Nee, haha, nee, echt niet! Ik had wel een gevoel van gêne toen ik aan mijn dochters van 19 en 20 moest uitleggen wat ik aan het doen was. Zij zeiden: Pap, moet dat nou? Terwijl ik dus alleen foto’s van beuken heb gemaakt. Maar ja, de erotiek zit in ons hoofd, dat blijkt wel weer."

Entertainment
  • Maarten Brinkman