Hoe kan je het beste jouw auto verzekeren?

Is jouw auto goed verzekerd of denk je: dat komt allemaal wel goed? Tijd om je verzekering eens goed te checken.

auto

Heb je net een nieuwe auto aangeschaft? Dan is de kans groot dat je op zoek bent naar een goede autoverzekering. De auto verzekeren is namelijk een verplicht onderdeel voordat je de weg op gaat. Niet alleen helpt het jou bij het dekken van eventuele schade bij een ongeval, ook kan het flinke boetes opleveren als je onverzekerd rondrijdt. Je moet er daarom voor zorgen dat je een verzekering hebt die het beste bij je past. Maar hoe kan je de auto dan het beste verzekeren voor jouw situatie? En wat zijn de belangrijkste factoren voor het maken van een keuze? Onderstaande informatie zet alles voor jou op een rij.

Jouw behoeften en de mogelijke dekkingen

Voordat je kan kijken naar de verzekeringen, moet je weten wat je eigenlijk nodig hebt. Jouw behoeften spelen een grote rol bij het vinden van een dekking die bij je past. Jouw rijgedrag, de auto en de leeftijd ervan en jouw financiële situatie zijn enkele leidraden voor jouw keuze. Als je weinig op de weg bent en hier een kleine auto voor hebt, hoef je immers niet zo uitgebreid verzekerd te zijn als wanneer je een gloednieuw voertuig voor de deur hebt staan. Vanuit hier kan je door naar de dekkingsmogelijkheden. De verplichte verzekering is de WA-verzekering, die dient als een aansprakelijkheidsverzekering voor wanneer je schade rijdt aan een ander. Deze kan je uitbreiden totdat alles vergoed is en je helemaal niet meer voor onverwachte kosten komt te staan.

Een premie die bij jouw financiële situatie past

En hoeveel kan je maandelijks betalen? De premie moet bij jouw financiële situatie passen. Voordat je weet wat je daadwerkelijk betaalt voor jouw verzekering bij onder andere Univé, moet je de gegevens van de auto, jouw rijgeschiedenis en de gewenste dekking invullen. Je ziet dan direct wat jouw mogelijkheden zijn. Speel ook even met de soorten dekkingen, zodat je kan bekijken wat er voor jou verandert. Heb je een dekking gevonden die bij je past? Lees dan de kleine lettertjes goed door. Je wilt immers een schadeclaim kunnen indienen zonder al te grote verrassingen. Als je alles goed doorneemt, weet je zeker dat de verzekering bij je past en kan je daadwerkelijk beginnen met de aanvraag.

Het eigen risico veranderen 

Je kan de verzekering ook nog aanpassen op het gebied van eigen risico. Iedere verzekering heeft een bepaald eigen risico dat je dient te betalen, alleen kan je deze ook nog verhogen indien nodig. Door de verhoging van het eigen risico krijg je een nog lagere premie die je maandelijks betaalt. Je kan jezelf dus veel geld besparen op dit gebied. Vraag jezelf dan wel af of je dit bedrag kan dragen indien er wel een claim wordt ingediend. En uiteraard kan je ook nog jouw toekomstige behoeften bekijken. Indien er veranderingen staan te gebeuren, is het aan te raden om hier alvast aanpassingen voor te doen in jouw verzekering. Je voorkomt hier veel extra problemen mee op de lange termijn.

Knowhow
  • Sendar Media
  • Adobe Stock