Dai Carter over de macht van veerkracht: weerbaar worden kan iedereen

Hoe sterk is ons lichaam in de meest extreme situaties?

veerkracht

Dit artikel is oorspronkelijk geplaatst in Playboy 12 van 2023. Heb je die nog niet in huis? Waar wacht je dan nog op!? Rennen naar de winkel en koop die editie want; deze wil je echt niet missen.

"Het Boeddhabeeld heeft de tuinkabouter vervangen, maar zijn we daardoor allemaal happy en zen?" vraagt presentator Joris Linssen zich aan het begin van Boeddha in de polder af. Niet veel later staat hij oog in oog met Dai Carter (34), voormalig Commando Speciale Operaties, die met een paar loodzware opdrachten niet alleen Joris’ lichaam, maar vooral ook zijn geest op de proef stelt. Want hoe sterk is je geest in de meest extreme situaties?

Meer dan je denkt

Carter: "Als je het gevoel hebt dat je aan het einde van je latijn bent, dat je echt geen stap meer kunt zetten, dan zit je eigenlijk pas op 40 procent van wat je werkelijk kunt." Het is iets wat algemeen wordt aangenomen in commandokringen, maar wat hij zelf ook aan den lijve heeft ondervonden: tussen 2008 en 2019 moest hij als commando regelmatig zien te overleven tijdens missies in onder andere Afghanistan en Noord- en Oost-Afrika. Daar leerde hij wat weerbaarheid en veerkracht is, wat overigens twee verschillende dingen zijn, zegt hij: "Weerbaarheid is het vermogen om met heftige levensgebeurtenissen om te gaan, terwijl ze gebeuren. Ofwel: je actiegerichte vermogen wordt dusdanig geactiveerd dat je kunt overleven in een extreme situatie. Daarbij is een vuurgevecht in Afghanistan natuurlijk een andere vorm van overleven dan op straat in Nederland. Als je het over veerkracht hebt, dan heb je het over een heel andere staat van zijn. Dan ben je niet meer aan het overleven, maar dan héb je het al overleefd, snap je? Dan heb je het vermogen nodig om terug te veren."

Uit de comfort-bubbel

Carter leert het niet alleen Joris Linssen, maar ook gewone burgers in het programma Kamp van Koningsbrugge: "Je zult uit je eigen comfortzone moeten stappen als je meer over jezelf wilt leren. Want in die comfortabele bubbel heb je maar een beperkt beeld van wie je bent en wat je kunt." Hij zag mannen breken van wie hij dacht dat ze niet te breken waren. "Mannen die altijd voorop in de strijd gingen, die het team altijd op de eerste plaats zetten en zichzelf altijd op de laatste plaats, waardoor ze zichzelf verloren. Met negatieve effecten op de lange duur. Want als je echt gelooft dat je gebroken bent, dan blijf je gebroken. Dat heb ik zelf ooit ook zo gevoeld."

'Knak'

Bij defensie gebruiken ze de term ‘knak’, zegt hij: "Dat je na een mars van 50 kilometer terugkomt in het kamp en naar bed wilt, maar dat er wordt gezegd: Sorry jongens, maar jullie zijn er nog niet. En dat je vervolgens nog een opdracht krijgt. Dan heb je zo’n knakmomentje. Mensen kunnen knakken, daar is niks geks aan en dat mag ook, maar weet dat je de potentie hebt om terug te veren. Geloof mij: dat besef werkt geestverruimend. Knakken is menselijk, als je maar terugveert. Precies dat probeer ik mensen te leren." Zelfs zijn kinderen van bijna 3 en 1,5 leert hij al hoe ze hun grenzen moeten aangeven en zelfs kunnen verleggen: "Geloof het of niet, maar ze hebben al hun eerste bokshandschoentjes: de allerkleinste die ik kon vinden!"

Boeddha in de polder is van maandag 1 t/m 5 januari dagelijks van 19:50 te zien bij KRONCRV op NPO2.

Knowhow
  • Adobe Stock