Kennelijk hunkeren we naar een digitale schouderklop, want we zijn massaal de stap- penteller als heilige graal gaan zien. Britse onderzoekers waarschuwden vorig jaar zelfs dat het een obsessie wordt voor veel men- sen. Vooral onder jongeren zou de stappen- teller voor ‘angst en terreur’ zorgen (niet onze woorden). Miljuschka Witzenhausen bekende toen aan Jinek dat als ze niet aan de 10.000 stappen is gekomen, ze ’s avonds in de tuin rondjes gaat lopen. ‘Het is zo verslavend!’
Waar het vandaan komt
De pedometer (zo heet-ie echt, hebben wij niet verzonnen) komt – hoe kan het ook anders – uit Japan. Het schijnt dat een of andere horlogemaker in 1965 een stappenteller ontwikkelde die Manpo-Kei heette, wat zoiets betekent als 10.000-stappen-meter. Daarna kwamen er allerlei onderzoeken uit Japan en Amerika die bevestigden hoe ontzettend ge- zond het wel niet is om zoveel stappen te zet- ten. De norm is ontstaan uit vele metingen bij mensen die voldoen aan bepaalde beweeg- normen. Zo is het algemeen geldende advies voor volwassenen dat ze zich 150 minuten matig tot intensief moeten inspannen. Per week. En dat behelst dus om en nabij 10.000 stappen. Ahaaa!!
Waarom het goed is
We gaan niet met lulverhalen beginnen met ‘goed voor je hoofd’ (al is het wel zo). Wandelen zorgt dat je bloeddruk lager wordt, het vermindert de kans op hartproblemen en diabetes en je bloedcirculatie wordt gestimuleerd (altijd goed). En jij dacht dat je wandelingetje duf was? Nope. Keiharde work-out. Je onderrug, daar waar de meeste zitklachten vandaan komen, wordt goed getraind. Daarnaast kun je wandelen zien als een soort van hersengymnastiek. Een loopsessie verbetert de conditie en gezondheid van je hersenen. Wellicht kun je er intelligenter van worden – we hopen het voor je. O en je gaat beter kakken van wandelen. No shit. De bewegingen die je tijdens je ommetje maakt, zorgen ervoor dat je spijsvertering beter werkt en verminderen obstipatie. Nu maar hopen dat je op tijd terug bent om naar de plee te kunnen.
Hoe je het dan doet
Het probleem van zo’n stappenteller is dat je gevoelsmatig altijd een beetje achter de feiten aan loopt. Haha. Letterlijk dus. En figuurlijk. Want laten we wel wezen: de mens is lui. We zijn gewend om te jagen en zoveel mogelijk te eten, zodat we periodes van schaarste overleven. Dus we weten allemaal dat we nooit van z'n lang zal ze leven die 10.000 stappen op vrijwillige basis, zonder stok achter de deur, gaan halen. Dat klopt ook, zo rekende RTL Nieuws in een artikel voor ons uit. Je haalt max 7.000 stappen uit een normale dag met normale activiteiten (die kroegen- tocht daargelaten). En daar zit je dan, aan het eind van de dag, pruillippend naar je niet-behaalde resultaat te kijken. Die 3.000 moet je er dus elke dag bij fiksen. Ga d’r maar aan staan. Wandelen tijdens dat telefoontje, staan in plaats van op die luie reet zitten. De tuin in gaan, zoals Miljus. Het enige nadeel aan wandelen is – behalve dat je takketraag gaat – dat je er volgens experts in datzelfde RTL Nieuws-artikel niet alles mee kunt afkopen. Je wordt er namelijk niet sterker van. Dus ja. We hebben slecht nieuws. Je moet toch ook echt die sportschool in. Spieroefeningen in de woonkamer. Traplopen. En dan die stappenteller in je broekzak, hè! Niet vergeten. Want een dag niet geteld betekent een dag niet gelopen.
- Playboy (Lisanne van Sadelhoff)
- Unsplash