Een killer sixpack: hoe gezond is droogtrainen?

Over twee maanden siert Jaap Reesema de cover van Men’s Health met waarschijnlijk een sixpackje waar Arie Boomsma jaloers op is. Maar hoe gezond is dat nou, dat droogtrainen?

droogtrainen

Het is dat Jaap zelf de voorzet gaf in de Zelfspodcast die hij samen met boezemvriend Sander Schimmelpenninck maakt: "Als ik écht mijn leven wil veranderen, dan moet ik op de cover van Men’s Health." Niet geheel ontoevallig hoorde Kirsten van den Berg, hoofdredacteur van Men’s Health, deze open sollicitatie  —  ze gaf bij Jinek toe dat ze groot fan is van de podcast — en hengelde Jaap binnen als een spartelende snoek. Want Jaap, ooit zanger in de Hermes House Band met 112 kilo op de ribben, wilde wel, en Kirsten ook. "Als Jaap dit gaat doen," zo zei ze, "dan is dat een van de beste transformaties die we ooit op de cover hebben gehad."

Bestel de laatste editie

Transformeren

Transformatie, daar hebben we het toverwoord. Van een niet zo gestroomlijnd Fiatje 500 een aerodynamische en fonkelende Lamborghini maken, van spek naar sixpack in amper een paar maanden tijd. En dan vooral door BN’ers die al enigszins goed in hun vel zitten — Jaap viel na zijn studententijd al zo’n 35 kilo af — maar best nog wel wat ‘droger’ kunnen staan. Droogtrainen, daar hebben we meteen het tweede toverwoord. Jay-Jay Boske, voormalig covermodel van Men’s Health, noemt het "waanzin"; Simon Keizer, die in 2016 extreem trainde voordat hij op de cover verscheen, kreeg er naar eigen zeggen mentale problemen door, omdat hij de mentale én fysieke uitputtingsslag van zijn trainingsregime volledig had onderschat. Nick Schilder ging vorig jaar zelfs bijna volledig veganistisch leven om ‘droog te staan’. Is dat nou echt gezond of is het een gevaarlijke gezondheidstrend verpakt in narcisme?

Wat is dat nu eigenlijk, dat droogtrainen?

Droogtrainen is niks anders dan je onderhuidse vet gebruiken als energie. Makkelijker gezegd: vet verbranden, spiermassa opbouwen. Want hoe minder vet je hebt, hoe beter je spieren zichtbaar worden, wat voor elk Men’s Health-model het doel is, ook al zeggen ze vaak van niet. Theorieën over hoe je dat moet doen zijn talrijker dan alle complottheorieën bij elkaar, maar iedereen is het er wel over eens dat de juiste voeding en slaap (!) essentieel zijn. Waar het op neerkomt: minder calorieën eten, meer eiwitten tot je nemen, 2 tot 4 liter water drinken en zo zwaar mogelijk trainen. Een beetje wat Arie Boomsma al zijn hele leven doet – volgens Kirsten van den Berg is hij dan ook het ultieme Men’s Health-model en altijd cover-ready – maar wat misschien onrealistisch is om binnen een paar maanden vanaf nul voor elkaar te krijgen: "Wij zeggen niet hoe iemand eruit moet zien," zei ze bij Jinek, "dat leggen de mannen zich echt zelf op."

Gevaarlijke trend

En juist daarin schuilt het gevaar, in het bijna obsessieve (trainings)gedrag van de Reesema’s, Schilders en Keizers van deze wereld. Want sla je daar (zonder toezicht) in door, dan bestaat de kans dat je lichaam (en geest) uitgeput raakt, essentiële voedingsstoffen niet meer opneemt en zelfs het laatste laagje vet  — geen mens kan zonder —  opbrandt waardoor je alleen nog maar een zak met spieren en botten bent. Met soms de dood tot gevolg. In Amerika legde UFC-vechter Uriah Hall ooit bijna het loodje, omdat hij voor een gevecht wilde droogtrainen, maar in plaats daarvan op de intensive care belandde door acuut nierfalen, een direct gevolg van zijn extreme training. Niet gewaarschuwd? Pak je keukenweegschaal er dan maar bij, weeg net als Jaap je rijst en je kippetje tot op de gram nauwkeurig af, eet zes van die bakjes per dag, neem ze vooral ook mee naar het restaurant waar de rest van het gezin zich lekker laaft aan alle heerlijkheden die er op tafel verschijnen, blijf vooral ook weg van alcohol en zet allesbehalve je trainingsregime op een laag pitje. Maar dan sta je wel op de cover van Men’s Health!

Goodlife
  • Shutterstock