Deze zwijger haalt miljarden binnen

Geldhelden: leer van de super­rijken. Misschien heb jij wel bijgedragen aan zijn rijkdom: de Spaanse Zara-­eigen...

Geldhelden: leer van de super­rijken. Misschien heb jij wel bijgedragen aan zijn rijkdom: de Spaanse Zara-­eigenaar Amancio Ortega. Wie weet kan zijn kennis jouw financie?le status wel verbeteren.

DE MAN

Hij is een van de rijkste mannen op aarde. Officieel staat hij op de vierde plek, maar feitelijk gezien zou hij op de derde of zelfs tweede plaats moeten staan. Alles begon in 1975 in zijn woonkamer in La Corun?a: daar startte hij samen met zijn vrouw de firma Zara. Vandaag de dag is dat ’s werelds grootste modeconcern. De 79-jarige Ortega is rond de 60 miljard euro waard. De rijkste Europeaan houdt van paarden, auto’s, schilderijen en lief- dadigheid. En hij is een zwijger. Hij heeft nog NOOIT een interview gehouden.

ZIJN WEG

De trends in de modewereld worden gezet door de grootste modeontwerpers. Zara reageert - en kopieert - als snelste. ‘Hacedla!’ (‘Maak het!’) is Ortega’s strijd- kreet. Kijkend naar de verkoop weet de centrale altijd wat scoort, en levert binnen 24 uur een nieuwe lading. Vandaag de dag heeft Zara acht merken die in 6.700 winkels over 88 landen verspreid zijn. En het bedrijf groeit nog steeds.

ONZE KANS

De waarde van de firma stijgt nog steeds. Wie op de beurs veertien jaar lang 100 euro in het bedrijf stak, staat momenteel op 750 euro. Vooral de laatste jaren is het booming business, ook terwijl Ortega niet in Azie? wil settelen. De euro levert nog altijd meer op. Met zo’n zakenbrein kom je er wel.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=-520mpClVo8