Sazerac: een oeroude cocktail met absint die iedere man onder tafel krijgt

Het is vrijdagmiddag, tijd voor de VrijMiBo. En vanavond gaan we hard.

Sazerac cocktail

Een cocktail met absint? Jazeker, en hij is nog lekker ook. Proef de allereerste cocktail ooit, afkomstig iuit de Verenigde Staten.

Het ingrediënt absint zegt het al: de Sazarac is een heftige cocktail, die overigens bijna niemand kent. Alleen al bereiding is al leuk, hiermee ga je indruk maken. Komen we zo op terug.

@backlink(201165)

Het verhaal

De geschiedenis van dit drankje gaat nog verder terug dan de Amerikaanse burgeroorlog. In 1838 gaf Antoine Amedie Peychaud (yup, de bedenker van de Peychaud's Bitters) zijn vrienden een brandy dat gemaakt was met een geheim recept. Het drankje werd ingeschonken met een jigger, toen nog een coquetier (bekakt uitspreken) genoemd. Uit die chique term is uiteindelijk het woord cocktail gekomen.

We hebben hier dus te maken met de allereerste cocktail. Later werd dit drankje gemaakt met  de cognac Sazerac de Forge et Fils als hoofdingrediënt. Het resultaat: de cocktail die zelfs de grootste zuiplap onder tafel krijgt.

Het recept

- 1 suikerklontje

- 35 ml Sazerac Rye Whiskey 

- 30 ml absint

- 3 scheutjes Peychaud's Bitters

- Citroen

De Sazerac de Forge et Fils cognac kan je nergens meer vinden. Mocht je wel een fles hebben staan, verkopen die hap, want ze een fles is nu 10.000 euro waard.

Bereiding

Neem twee old-fashioned glazen en vul een glas met ijsblokjes. Plaats in het tweede glas het suikerklontje en giet hier de scheutjes bitters overheen. Stamp dit aan met een muddler.

Voeg vervolgens de whiskey toe aan het glas met het suiker. Leeg het glas met ijs en gier hier de absint in. Laat dit wat heen en weer walsen zodat het goed aan randen van het glas zit en giet de overige absint weg (als je wat wil besparen giet je het terug in de fles). Giet nu het eerste glas met de whiskey, suiker en bitters over in het glas met de absint en garneer het geheel met de citroen.

Expert

Als je dit drankje goed kan maken en je vertelt het verhaal aan jouw gasten, dan ziet iedereen je als expert. Gewoon oefenen en veel proeven. Proost!