Mini van de toekomst blijft een urban go-kart

BMW bestaat honderd jaar en dat zullen we weten ook. Ieder merk van de BMW Group laat namelijk een speciale concept car...

BMW bestaat honderd jaar en dat zullen we weten ook. Ieder merk van de BMW Group laat namelijk een speciale concept car zien, een visie op de toekomst. En hoewel je de Mini nauwelijks herkent als Mini, blijft het volgens de Britten altijd een urban go-kart.

Iedereen kan een Mini uittekenen: vierkant, rechte motorkap, grote ronde koplampen, twee smalle staande achterlichten. Verrassend genoeg is de Mini van de toekomst rond, heeft ‘ie nauwelijks een motorkap, ontbreken de grote ronde koplampen en zijn de achterlichten veranderd in een horizontale streep. Desondanks spreekt het merk zelf van ‘een compacte carrosserie die niet veel afwijkt van die van de originele Mini uit 1959’.

Mini zegt er dit bij: ‘De huidige Mini is de perfecte compacte auto voor de moderne stad. Ecther, door de digitalisering en connectiviteit verandert de manier waarop we ons dagelijks verplaatsen. Deze verandering vindt het snelst plaats in stedelijk gebied. De Mini Vision Next 100 is het antwoord van Mini op essentiële vragen over stedelijke mobiliteit in de toekomst.’ En de uitsmijter: ‘De basisfilosofie achter de Mini Vision Next 100 is gewetensvol gebruikmaken van de natuurlijke rijkdommen van de aarde voor persoonlijke mobiliteit.’

Lees ook: Groeten uit Gotham City: zo ziet Rolls-Royce de toekomst

Dat klinkt een beetje geitenwollensokkerig, maar als de Mini in de toekomst net zo’n lekker karretje blijft als het de afgelopen 57 jaar was hoor je ons niet klagen. En dat is precies wat het merk wil doen.In de toekomst is het door auto-delen misschien niet meer nodig een Mini te bezitten. Ook een deel-Mini kun je dan echter ‘jouw auto’ maken met Digitally Mine. De Mini is zilvergrijs, door de ontwerpers een onbeschreven blad genoemd. Dat kun je echter digitaal inkleuren, met behulp van projecties die de bestuurder zelf kiest. Zelfs de kleur van het dak en de sfeerverlichting in het interieur passen zich aan.

https://www.youtube.com/watch?v=TcQCkWGcwVM

Hoewel de Mini Vision Next 100 autonoom kan rijden, moet het volgens het merk ook in de toekomst vooral leuk blijven om een Mini te rijden. Het liefst zó leuk dat de bestuurders dat zo vaak mogelijk zelf doen, want volgens Mini maken de mechanische beleving van snelheid en wendbaarheid een Mini tot een Mini. Hij heeft nu wel voor het eerst een joekel van een voorruit, maar niet zonder reden: augmented reality project er de route op, of zelfs de ideale lijn door een bocht.

De Britten zeggen niets over de motor van deze concept car, maar wel zegt moederbedrijf BMW dit bij de Vision Next 100 concept cars: ‘BMW Group heeft zich ten doel gesteld om milieuvriendelijke auto’s te bouwen met gebruikmaken van hernieuwbare energie en zonder emissie van schadelijke gassen.’ Waarschijnlijk ontbreekt dus die lekkere benzinemotor waar je als petrolhead op zit te hopen, wat ons nóg nieuwsgieriger maakt naar het rijden met deze Mini.

Tekst: Perry Snijders

Foto's

[gallery type="rectangular" size="medium" ids="162653,162655,162657,162659,162661,162663,162665,162667,162669,162671,162673,162675,162677"]