Four Corners Reserve: een vrijmibo-cocktail met Blue Label

Vrijmibo! Eindelijk, borreltijd. Wij zitten vast klaar en we gaan lekker aan de whiskey. Een cocktail met Johnnie Wal...

Vrijmibo! Eindelijk, borreltijd. Wij zitten vast klaar en we gaan lekker aan de whiskey.

Een cocktail met Johnnie Walker verwacht je niet, maar het kan echt. Wel de Blue Label gebruiken, want de rode en zwarte labels laten we liever staan. Tenzij je een Red Label uit de jaren zestig vindt. Ga dan vooral je gang.

Het verhaal

World Class bartender Jenner Cormier toonde tijdens het World Class bartender kampioenschap een cocktail met Johnnie Walker Blue Label. Een beetje apart, want deze whisky drink je normaliter 'neat.' Juist, puur zonder ijs dus.

Zijn cocktail was de Jimmy Dean een cocktail met twee soorten Johnnie (Blue Label en Platinum Label), eiken bitters, Lillet Blanc, rozemarijn en spar (ja die boom niet de supermarkt). De cocktail viel op en werd hij goed ontvangen. Dus: gooi gerust een premium whsikey door je coktail.

Het recept

- 30 ml Johnnie Walker Blue Label

- 1 scheutje kokossuikersiroop

- 3 druppels cardamom bitters

- 1 morello kers en een stukje sinaasappelschil

Giet het geheel in een lowballglas met ijs en roer met de barlepel tot het glas ijskoud is.

Wordt een expert

Met deze cocktail zul je jouw gasten verassen. De kardemom-bitters zul je even moeten zoeken, maar is bij de betere slijter wel te vinden. Sowieso is het een aanrader om meerdere bitters in huis te halen. Denk aan Angustora Bitters, Orange bitters, Cardamom Bitters en Peychaud's Bitters.

Deze kruidenextracten zijn bepalend vanwege de intense smaak. Gebruik nooit meer dan een paar druppels, anders gaan de bitters te veel overheersen. Balans is het allerbelangrijkste.