VrijMiBo-cocktail Penicillin is een stevig medicijn met een hoop whisky

Dit is een cocktail om in de gaten te houden want hoewel hij relatief nieuw is begint hij aan een stevige opmars

VrijMiBo-cocktail Penicillin

Vooral in de Verenigde Staten drinken mensen graag het drankje dat naar een antibioticum vernoemd is.

@backlink(210149)

Het verhaal

Vernoemd naar een antibioticum dat in 1928 door de Britste arts Alexander Fleming ontdekt werd. De cocktail zelf is een stuk moderner want die komt uit 2005. Bartender Sam Ross werkte toen in New York. Hij gooide Schotse whiskey, honing, gember en citroensap bij elkaar. Honing en gember samen worden ook wel eens gebruikt bij verkoudheid. Gewoon een prima medicijn dus, vandaar de naam.

Het recept

- 60 ml scotch whisky

- 15 ml citroensap

- 15 ml honing-gember siroop (dit maak je door honing en gember in water op te lossen)

- 45 ml single malt whisky (voorkeur gaat naar Laphroaig)

- Garneren met gember of citroen

Maak eerst de honing-gember siroop door 1 kopje water met honing en gember samen te laten koken. Laat het geheel afkoelen en zet het een nachtje in de koelkast (maak gewoon direct een hele pan, stop dit in een fles en voila, je kunt wekenlang vooruit). Voor de cocktail zelf stop je alle ingrediënten behalve de Laphroaig in een shaker met ijs. Flink schudden en uitschenken over een strainer in een whiskyglas met ijs. Voeg een de single malt whisky toe, roeren, garneren, drinken maar.

Word een expert

Maak eens jouw eigen siropen door suiker, water en ingrediënten naar keuze samen te voegen. Kook het geheel en laat dit in de koelkast staan. Zorg voor een aantal schone lege flessen en je hebt een uniek arsenaal aan ingrediënten voor cocktails die niemand na zal kunnen maken. Deze cocktail is perfect om mee te experimenteren wat siropen betreft.