Het was even stil rond regisseur Eddy Terstall, maar nu draait zijn nieuwste film Alberta in de Nederlandse bioscopen. Thema: midlifecrisis. In welke mate zit de 52-jarige cineast daar zelf in? Playboy sprak met Terstall over zijn nieuwe film, zijn voorkeur voor jongere vrouwen, het ijzige politieke klimaat met Wilders als het monster van Frankenstein en het succes van Simon dat hem blijft achtervolgen. Simon heeft me innerlijke rust gebracht. Ik heb niet meer zon enorme bewijsdrang.
1. Alberta verwijst naar de naam van de minnares van de met een midlifecrisis worstelende hoofdpersoon Freek, en speelt zich af in Canada. Hoe kom je daar in hemelsnaam terecht?
Erik Wünsch en ik hadden het filmscript met als thema midlifecrisis al in 2011 min of meer af. Het verhaal gaat over een succesvolle reclameman en bewierookte mediagoeroe van ergens in de veertig, die zich redelijk veel kan permitteren qua werk en privé en zich helemaal onderdompelt in zn midlifecrisis. Maar wat gebeurt er als we deze man uit zn comfortzone halen en hem in een nieuwe omgeving plaatsen waarin hij niet meer zo zeker van zichzelf is? En toen ineens kwam Alberta opdoemen. Mede dankzij de KLM. Die hadden Erik en mij benaderd of we geen reclamefilm wilden maken voor een trans-Atlantische vliegbestemming, bijvoorbeeld naar Alberta. Daar hadden we aanvankelijk niet zoveel zin in, maar we werden wel op een idee gebracht: Alberta, dat ligt toch in een ruig bosgebied bij de Rocky Mountains en daar maakt de Canadese politie te paard toch de dienst uit? Mounties, beren, elanden en imposante bergen. Dat klonk niet alleen als het decor van een nieuw stripavontuur van Donald Duck, maar ook als de ideale locatie van een man met een midlifecrisis die huis en haard verlaat en in the middle of nowhere belandt samen met zijn minnares, die ook heel toevallig Alberta heet.
2. Je bent een kinderloze man van zekere leeftijd en regelmatig in gezelschap van fotogenieke vrouwen die je dochter hadden kunnen zijn. Maar verder is die midlifecrisis aan jou voorbijgegaan?
Nou, ik heb bij vlagen last gehad van een soort omgekeerde midlifecrisis. De laatste tijd merk ik bij mezelf dat ik stilletjes niet vies ben van een verlangen naar rust, vastigheid, een gezin. Komt ook omdat ik met mijn vriendinnetje even een heel knus huiselijk bestaan heb geleid. We hebben in een donkere winter in een Airbnb-huis in Noorwegen boven de Poolcirkel gebivakkeerd. Duurde een week, maar dat was heerlijk.
Lees ook: Gwen van Poorten: 'Ik vind het prima om gewoon sex in bed te hebben'
Kort daarop dacht mijn toenmalige geliefde dat ze zwanger was van mij. Tot mijn verbazing vond ik dat heel leuk. Twee weken later bleek dat niet het geval, maar in de tussentijd zag ik het wel zitten. Ik kreeg het gevoel van: het doorgeven van je genen heeft ook iets moois en iets wat nu eenmaal vastligt in ons reptielenbrein en naar boven kan komen. Kennelijk heb je als man altijd wel de oerdrift om nageslacht op deze wereld te zetten.
3. Heb je ooit gedroomd van een doorbraak in Hollywood? Of koester je een andere jongensdroom die je in vervulling wil zien gaan op het witte doek?
Ik zou nog altijd wel een film willen maken over de Vrijdenkers uit de Gouden Eeuw: Franciscus van den Enden, de gebroeders Koerbagh en natuurlijk Benedictus de Spinoza. Prachtig onderwerp over een belangrijk en boeiend hoofdstuk van onze vaderlandse geschiedenis. Maar zon kostuumdrama moet je omwille van de geloofwaardigheid wel professioneel aanpakken en dan kom je al snel in de buurt van een budget van acht miljoen euro.
4. Kijk je veel televisie?
Ik kijk nauwelijks naar de Nederlandse televisie. Ik volg wel Zondag met Lubach. Erg leuk gemaakt. Verder kijk ik heel veel live voetbalwedstrijden via Fox Sports, van de Premier League tot de Africa Cup. Kan je ook met een schuin oog naar kijken en dan ondertussen een filmscript schrijven op je laptop. Aangenaam en nuttig tegelijk. Verder kijk ik graag afwisselend naar Russia Today en CNN. Dat zijn twee tegenpolen qua nieuwsvoorziening: een Russische propagandazender versus een Amerikaanse propagandazender. Het NOS Journaal sla ik liever over. Dat is zo sturend. Zoals nu op het presidentschap van Donald Trump wordt gereageerd. Het lijkt wel alsof er een coup is gepleegd in de VS, bij de NOS krijg je sterk het gevoel dat er een tapijt is weggetrokken onder ons soort mensen. RTL Nieuws is veel minder sturend en doet veel meer zn best om zo objectief mogelijk de nieuwsfeiten weer te geven.
5. Terwijl de buitenwereld steeds bozer lijkt te worden, koester je de Jordaan als je veilige en comfortabele thuishaven. Maar is je woonbuurt niet verworden tot een yuppenwijk die zucht onder een plaag van Airbnb-toeristen met hun rolkoffertjes?
Ik heb niet zoveel last van die Airbnb-toeristen, maar je hebt gelijk: de Jordaan is ontegenzeggelijk veranderd. De geluksbuurt van vroeger met Jordanese families met Siciliaans temperament is niet meer, nu hebben de kinderen hier een Gooische R en zijn hun ouders keurige kakkers. Het is een probleemloze rijk-linkse buurt geworden. Maar de Jordaan is nog steeds mijn buurt. Er heerst hier nog steeds iets van een vrijzinnige en onbevangen atmosfeer die mij intens bevalt. Ik zie mezelf dan ook nooit uit de Jordaan verhuizen.
Lees het hele interview in de Playboy die nu in de winkel ligt en HIER verkrijgbaar is, of HIER op Blendle.
https://www.youtube.com/watch?v=R0yMpqvsvJw