Baanbrekend onderzoek van het CBS: van roken ga je dood

Tja je verwacht het niet maar van roken ga je dus dood. Het CBS bewijst dit maar weer met nieuwe cijfers. Bijna veertigd...

Tja je verwacht het niet maar van roken ga je dus dood. Het CBS bewijst dit maar weer met nieuwe cijfers. Bijna veertigduizend 20- tot 80-jarige respondenten werkten mee aan het onderzoek. De resultaten? Wanneer je meer dan twintig sigaretten per dag rookt sterf je waarschijnlijk dertien jaar eerder dan wanneer je niet zou roken. Twintig sigaretten trouwens, waar haal je de tijd vandaan dan? Voordeel is wel dat je de overheid spekt met pittig veel accijns dus die bedanken je ongetwijfeld (per sigaret die je rookt verdient de overheid ongeveer dertig cent aan je).

Lees ook: 10 tips voor de beginnende sigarenroker 

Afijn, een op de vier rokers overlijdt voor de 65ste verjaardag, om precies te zijn gaat het om 23 procent van de zware rokers. Ook wanneer je een lichte roker bent ben je verre van veilig voor de man met de zeis, elf procent van de lichte rokers sterft voor zijn 65e, bij niet rokers is dit zeven procent. Zelfs als je een gelegenheidsroker bent schijnt er al snel vijf jaar van je leven afgetrokken te worden. Mensen die minder dan twintig sigaretten per dag roken gaan negen jaar eerder naar de eeuwige jachtvelden.

De grote boosdoener is uiteraard kanker, met name longkanker maar ook hart- en vaatziekten komen bij rokers vaker voor. Van alle sterfgevallen overleed elf procent aan kanker en vijf procent aan longkanker. Wat de niet rokers betreft overleed drie procent op dezelfde leeftijd aan kanker en één procent aan hart- of vaatziekte.

Ohja, je kan op zich redelijk roken tot je 35e maar dan is het tijd om te kappen want mensen die voor hun 35e gestopt zijn hebben een vergelijkbare levensverwachting als nooit-rokers.Indien je voor je 50e kapt met roken halveert het sterfterisico.

Wat wel heftig is, is dat vier op de tien overlijdensgevallen voor het tachtigste levensjaar veroorzaakt worden door tabak. We zijn gelukkig met zijn alle aanzienlijk minder aan het roken, vijftien jaar geleden stak tien procent van de Nederlanders iedere dag minstens twintig sigaretten op, tegenwoordig is dat vier procent.

Ooit was roken een cool symbool, denk aan James Bond, James Dean en Winston Churchill (wel met een dikke sigaar). Tegenwoordig wordt het vaak weggezet als een beetje pauper, waarschijnlijk is dat maar goed ook.

Ohja in de Playboy van deze maand hebben we nog een mooi stuk over sigaren, die zijn stiekem nog best tof.

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek