Is de sigaar de sigaar en verdwijnt het symbool van mannelijkheid volledig?

Het eeuwenoude symbool van mannelijkheid is zichzelf opnieuw aan het uitvinden. Maar gaat de sigaar het redden? Lees...

Het eeuwenoude symbool van mannelijkheid is zichzelf opnieuw aan het uitvinden. Maar gaat de sigaar het redden?

Lees ook: 10 tips voor de beginnende sigarenroker 

Wanneer we iemand een sigaar zien roken, weten we dat het niet alleen voor het genot is. Het is een symbool. Maar waarvan? Van oudsher staat de sigaar gelijk aan seks, macht, welvaart en mannelijkheid. Gooi er een portie genderneutraliteit, een toenemend aantal gezondheidsfreaks en rookverboden overal in, en het wordt al een stuk lastiger.

Hoewel de mores losser werden in de vorige eeuw, kwam de sigaar niet van zijn macho imago af. In tegenstelling tot sigaretten, werd er voor sigaren nooit succesvol geadverteerd richting vrouwen, laat staan dat ze op eigen houtje geadopteerd werden door de vrouw. Tot op de dag vandaag zie je bijna nooit vrouwen die een sigaar roken en áls je ze al ziet, dan worden ze als onvrouwelijk afgeschilderd. Met uitzondering van de ultiem coole chicks die hangen met de playboys.

Bij videoclips waar ook maar een beetje gerapt wordt, is de Cubaanse knaller nooit weggeweest. Zeker niet nu marihuana gelegaliseerd is in Amerika en de wietsigaren daar aan een opmars bezig zijn. Om even in de Verenigde Staten te blijven: het helpt ook dat Barack Obama (hij die gemist wordt over de hele wereld) in 2016 het embargo van de VS tegen Cuba ophief. Nu de economie in een opwaartse spiraal zit, zou er dus zomaar een renaissance van de sigaren kunnen komen. Geen gekke gedachte gezien de smacht naar oerzaken als baarden, whisky en barbecue. Wellicht dat we dan, wanneer we iemand een sigaar zien roken, het weer kunnen koppelen aan puur genot in plaats van macho symboliek. Zolang er gepokerd, getrouwd en gebaard wordt, zal de sigaar sowieso niet snel verdwijnen.

Dit artikel is onderdeel van de Playboy Stijlgids, lees de hele stijlgids op Blendle in de Playboy die nu in de winkel ligt en hier te koop is.