Wie zit er precies achter het toffe speelgoed van Porsche Design?

Zeg ‘Porsche Design’ en je zegt ‘luxe’. Wie zit er achter het bedrijf dat vanuit het Oostenrijkse Zell am See (of all places) retestrakke, peperdure ontwerpen de wereld in knalt?

Porsche design

Een horloge met de afspiegeling van de cockpit van een Porsche. Een soundbar die lijkt op de uitlaat van een 911. Een laptop met scharnieren uit een versnellingsbak. Een appartementencomplex met liften om je wagen mee naar boven te vervoeren. Je moet er maar op komen. Ferdinand Alexander Porsche en zijn opvolgers deden het.

@backlink(208897)

We schrijven 1972. De Porsche-familie mocht zich niet meer met de directe leiding van het succesvolle autoconcern bemoeien. Iets met te veel politieke spelletjes, bla bla bla. Dus professor Ferdinand Alexander Porsche, ontwerper van het állereerste 911- model (wie kent ’m niet), besloot om iets anders te gaan doen. Behalve dat-ie waanzinnig veel van snelle sportwagens hield en álles wat hij aanraakte bovendien in goud veranderde, wilde hij ook een bedrijf oprichten dat ‘de principes en de geest van Porsche buiten de automobielwereld uitdraagt’ (zo ongeveer zijn woorden).

Hollywood watch

En dat was een goeie zet, moeten we toegeven. Meteen het eerste jaar na de oprichting in ’72 was de matzwarte chronograaf met de 911-cockpit te zien bij de filmsterren in Hollywood (denk Tom Cruise) en succesvolle coureurs.

In de tientallen jaren daarna ontwierp het van oorsprong Duitse bedrijf, volledige naam F. A. Studio Porsche, verschillende remakes van het wereldberoemde horloge, maar ook – veelal in samenwerking met mooie merken – zonnebrillen, koffers, laptops, tablets, tassen, schoenen, speakers, smartphones, koptelefoons, stereo’s, boten, appartementen… Heb je nog effe? 

Lees alles over Porsche Design in de Playboy die nu in de winkel ligt of op Blendle!