Slib niet dicht in december

Hoe overleef je de feestdagen zonder eind december te eindigen als een Michelinmannetje? Paar kleine aanpassingen, groot verschil. Maar, let wel: het hóéft niet.

slib niet dicht in december

1. Minder vet vet

Iedere simpele ziel weet: oliebol = vet en vet = doodgaan. Maar het kan wel iets gezonder door volkorenmeel te gebruiken. Volgens Gezondheidsnet is het ook mogelijk om ze niet in hard frituurvet te mieteren, maar in zonnebloemolie, soja- of arachideolie. Geen idee wat dat laatste is, maar dat terzijde. Als je de frituurpan op 150 tot 175 graden Celsius zet, dan neemt de oliebol niet te veel olie op. En als je ze niet te bruin bakt, dan zitten er ook niet zo veel schadelijke stoffen (acrylamide) in. Bol appétit!

2. Ren gewoon weg

We weten allemaal dat feestdagen gepaard gaan met irritaties aan (schoon)vaders of (schoon)moeders en aanverwanten. Is normaal. De oplossing: loop weg. Een beetje vent van 80 kilo (kerstkransjes meegerekend) verbruikt met een halfuur wandelen in een tempo van 3 kilometer per uur 100 kilocalorieën. Dat moet je overigens wel zestig keer per dag doen, want een gemiddelde kerstdag is goed voor 6.000 calorieën. Don’t shoot the messenger.

3. Drink wijn

Nee zeggen tegen alcohol tijdens kerst is zoiets als een prachtvrouw weigeren als je al tien jaar droogstaat. Gaan we je dus niet adviseren. Maar wel: drink relatief gezond, drink wijn. Een glas bier bevat 105 kilocalorieën, een glas rode wijn 82. Het is een fabeltje dat rode wijn gezonder is dan witte wijn. Dat zou komen door een hoger gehalte aan antioxidanten in rode wijn, maar dat is nooit wetenschappelijk bewezen. Maar goed. Heel kerst is gebaseerd op dingen die nooit wetenschappelijk zijn bewezen. Maria die een kind baart zonder sex te hebben gehad, right.

4. Onsje eraf

Aan vleesschaamte doen we niet, maar we moeten wel voorzichtig zachtjes bekennen dat vlees niet superdepupergoed is voor ons. De mens. Niet of minder vlees eten is een trendje, en dat trendje wordt inmiddels doorgezet naar kerst. Uit onderzoek van het programma Radar, vorig jaar, blijkt dat ruim 40 procent van de kerstvierende mensheid zegt minder kalkoen/kip/koe/schaap/gans/ konijn/kangoeroe te eten tijdens de feestdagen. Vlees, en dan vooral de rode lapjes, worden in verband gebracht met beroertes, diabetes en kanker. Dus als je ook nog de volgende kerst wilt meemaken, kan het best een onsje minder.

5. Doe als een konijn

Daarop voortbordurend: wie geen konijn eet, of minder konijn wil eten, kan als voorgerecht konijnenvoer eten. Bedoelen we dus mee: een salade. Schijnt niet alleen gezond te zijn vanwege het groen, maar ook omdat je na 20 minuten eten verzadigingshormonen aanmaakt die aangeven: gast, genoeg. Vol = vol. Dus je zit al meer vol voordat je aan het dikke vette hoofdgerecht begint. Zondigen doe je dan nog wel, maar dan met mate (hè shit hebben we toch dat vieze m-woord gebruikt, in de laatste zin van dit artikel).

Goodlife
  • iStock