Een goed begin is het hele werk

Op deze plekken had je ook het nieuwe jaar in kunnen luiden. Just saying.

Een goed begin is het hele werk

Vanavond is het weer zover: dan luiden we knallend het nieuwe jaar in! Maar waar wij pas om middernacht mogen proosten, en dit meestal doen onder het genot van een glaasje champoepel (of 10) oliebollen en wat vuurwerk, zijn er plekken op de wereld waar ze het eerder, én op een heel andere manier aanpakken... Lees mee en ontdek waar vanavond (of over een uurtje) de beste feestjes ter wereld worden gehouden!

Haantje de voorste

Eentje moet de eerste zijn. In Tonga, een Polynesisch ansichtkaarteiland, wordt het nieuwe jaar als eerste in de héle wereld verwelkomd. Het eiland ligt aan de Grote Oceaan, met Prodentwitte stranden, een babyblauwe zee en temperaturen waarbij sneeuw niet eens dénkbaar is. Welkom, 2020. We mogen je nu al.

Knallen met hoofdletter K

In Nederland lopen we te mekkeren om harde knallen en krijgen we vuurwerkvrije zones. Je reinste betutteling. Nee. Neem dan de Portugezen. Die kunnen d’r wat van. Madeira haalde in 2006 het Guinness Book of World Records voor de grootste vuurwerkshow aller tijden. Het eiland staat erom bekend helemaal verlicht te zijn tijdens de jaarwisseling. Vooral rondom het strand van Funchal kun je, vanaf de heuvels, alles goed zien. Een jongensdroom komt uit, mannen.

Doe een wens en rap een beetje

In Brazilië, in Alter do Chão om precies te zijn, hebben de bewoners een prachttraditie. Ze lopen het water in als het klokslag middernacht is. Zeven keer springen ze een golf over, en zeven keer doen ze een wens. En dat doen ze allemaal op een van de mooiste zoetwaterstranden ooit, aan de Tapajós-rivier. Met op de achtergrond livemuziek. Dansers. Alcohol. Feesten zoals je die alleen in Brazilië hebt. Of heb je soms liever die nieuwjaarsduik in de Noordzee?

Op z'n Schots

Effe anders dan anders. In Schotland, Edinburgh bijvoorbeeld, gaan ze terug naar de tijd toen er nog geen internet en wifi (en porno) bestond. ‘Hogmanay’ is het typische Schotse nieuwjaarsfeest waarbij mensen verkleed als een soort ridders (gewapend dus ook) meelopen met een fakkeloptocht. Mag je bij brullen. Je spierballen bij laten zien. 2020, kom op dan maat.

Poppen aan het dansen

In Ecuador hebben ze een voodoo-achtig spelletje waarmee ze een dikke middelvinger naar het oude jaar opsteken. Ze verbranden poppen van papier-maché. Dat gebeurt in de grote steden, zoals hoofdstad Quito, maar ook in alle kleine rotdorpjes hebben ze de poppen aan het dansen. Eindelijk wraak nemen op je ex zonder dat iemand je erop aankijkt.

Altijd de laatste

Beetje sneu is het wel, ieder jaar weer de laatste te zijn. De inwoners van Hawaii gaan altijd als spuit 11 het nieuwe jaar in, als het aan de andere kant van de wereld al bijna 24 uur 2020 is. Maar daar staat wel een knalfeest tegenover, daar, op die eilanden in de Stille Oceaan. Hebben ze immers ook genoeg voorbereidingstijd voor gehad. Honolulu stelt nooit teleur. Met knalvuurwerk worden boze geesten verjaagd en met alcohol worden ze weggezopen. En, voordeeltje: wie het laatst begint, mag ook het langste door.

Goodlife
  • iStock