Zo veel voetbal is er: komen we nog wel toe aan wedstrijden kijken?

Je kunt geen apparaat aanzetten of je belandt in het voetbalwereldje. Op tv, radio en internet blijkt andermaal dat Kees Jansma gelijk had: voetbal, volkssport numero uno, is inderdaad de belangrijkste bijzaak in het leven. Maar hoe komen we, tussen al dit vermaak door, nog toe aan het zien van wedstrijden?

Voetbal

Voetbalwedden

Het voetbalwedden is toegenomen sinds de overheid het online gokken toestaat. Vaak bieden wedkantoren ook andere spellen zoals live roulette, blackjack en slots online aan. Maar omdat sport zich eenvoudiger laat voorspellen dan speelautomaten, kiezen veel kenners voor een weddenschap op welke wedstrijd dan ook. Overal ter wereld wordt er wel een potje afgewerkt, dus mogelijkheden zat. Bovendien is het allang niet meer alleen de uitslag waarop gespeculeerd kan worden, maar ook gele en rode kaarten, corners en resultaten op de lange termijn (wie wordt kampioen?). Zeker met het Wereldkampioenschap in Qatar breken er Gouden tijden aan voor de bookmaker Unibet, die na het WK een gros van de spelers weer richting de online slots ziet verdwijnen.

Het privéleven van de spelers volgen

Niet alleen in de voetbalpraatprogramma's wordt de hoed van Memphis Depay of de privéjet van Kylian Mbappé uitvoerig besproken. Ook op het wereldwijde web gaan voetbalfans los op de gebeurtenissen rondom het veld. Op de een of andere manier zijn we razend benieuwd in wat voor auto Frenkie de Jong rijdt of in wat voor huis Lionel Messi woont. De wereld der transfers en sponsoren (zie deze review van Unibet, geldschieter van Saint-Germain) heeft weinig geheimen meer voor de volgers. Die feitjes kúnnen interessant zijn met het oog op de komende wedstrijd. Een speler die verliefd is kan een wereldpartij spelen of er helemaal niks van bakken.

Talkshows gluren

"Het was niet om áán te glu-ren!" wordt er steevast geroepen in de talkshows rondom het spelletje, na een slechte wedstrijd. Op de sportkanalen zijn er vanaf zondagochtend 10:00 al bekende koppen uit het wereldje te zien, die een voorschot nemen op de komende wedstrijden. Dan zijn er de nabeschouwingen op diezelfde zenders, op de NPO (Studio Voetbal) en na het weekend bij de commerciëlen, waar in Veronica Offside en in allround praatprogramma Vandaag Inside de actualiteiten (stikstofdiscussie, inval in Oekraïne) razendsnel worden afgewisseld met analyses.

Podcasts luisteren

Een zichzelf respecterende voetbalclub heeft een podcast, waarin oud-spelers meepraten over de verrichtingen van hun club. Journalisten, sociale media-iconen en schrijvers babbelen mee, soms wel een uur lang. Podcasts vormen uitermate fijn vermaak om tegelijkertijd wat anders te doen. Daarom staan er zo aan het eind van de middag veel voetballiefhebbers de uitjes te snijden terwijl op de achtergrond de looplijnen van Xavi Simons onder de loep worden genomen.

Zelf de analist uithangen bij het koffieapparaat

En dan kom je op een doordeweekse morgen op je werk, staat daar die fervente Feyenoorder weer bij het koffieapparaat, met wie je hoognodig in conclaaf moet over het Arne Slot-effect. Dat kost uren, want de discussie loopt op een gezellige manier hoog op en vaak worden spelsituaties, tackles of doelpunten ter plekke nagedaan. Een wonderlijk tafereel, collega's die met hun hele lichaam over voetbal praten. En toch hoor je ze regelmatig zeggen: "Sorry, ik heb die wedstrijd niet gezien". Nee, dat is niet zo gek, met al die drukte eromheen.

Goodlife
  • Pexels, JESHOOTS.com